Samo su Albanci siromašniji od nas

Jedino Albanci u regionu imaju niži bruto domaći proizvod po glavi stanovnika od građana Bosne i Hrecegovine, koji iznosi svega 5.152 američka dolara.

Po zvaničnim podacima Agencije za statistiku, nacionalni BDP po glavi stanovnika raste iz godine u godinu, ali ipak nedovoljno, što nas po životnom standardu svrstava na samo začelje među evrpskim zemljama.

- Reklama -

Ekonomisti kažu da je BDP po glavi stanovnika važan pokazatelj ekonomskog rezultata i korisna jedinica za upoređivanje prosjeka životnog standarda i ekonomskog blagostanja između zemalja.

Tako je prošlogodišnji BDP po glavi stanovnika u Sloveniji veći 4,5 puta od našeg, a u Hrvatskoj dva i po puta veći. Nešto bolji životni standard od građana Bosne i Hercegovine imaju stanovnici Crne Gore čiji je BDP po glavi stanovnika 7.683 dolara, Srbije – 5.908 dolara, te Makedonije – 5.474 dolara. Dakle, sve navedene zemlje regiona su ispred nas, dok je samo u Albaniji manji BDP po glavi stanovnika – 4.537 američkih dolara.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u privredi Srpske, odnosno metalske industrije i rudarstva, Tane Peulić kaže da zvanični podaci o lošem životnom standardu potvrđuju ono što u Sindikatu upozoravaju godinama.

– Neodrživ je sistem da zaposleni u privredi, koja treba da bude korektivni faktor ekonomije i pokretač rasta bruto domaćeg proizvoda, imaju ispodprosječne plate, koje ne prelaze 600 maraka – objašnjava Peulić.

On podsjeća da je prije tri godine upozorio da će radnici, uglavnom kvalifikovana radna snaga, početi da odlaze u inostranstvo ako ne budu imali najmanje 500 evra platu.

– To se obistinilo, pa sada i poslodavci i država imaju veliki problem – dodao je Peulić.

Iz Centralne banke BiH kažu da se uopšte ne može govoriti o poboljšanju životnog standarda uprkos pozitivnim kretanjima u ekonomiji. Na poboljšanje životnog stadarda nije uticalo ni to što su depoziti građana u bankama u godinu dana povećani za čak 780 miliona maraka i u avgustu su iznosili oko 11,75 milijardi maraka.

– Podaci o visokoj stopi nezaposlenosti i niskom nivou prosječne plate u BiH ukazuju na to da veći dio stanovništva nije u mogućnosti da uštedi – kažu u Centralnoj banci.

U prilog tome da manji dio stanovništva ima mogućnost za štednju, a posebno za štednju značajnijeg iznosa, idu i podaci Agencije za osiguranje depozita. Oni pokazuju da se depoziti koji premašuju iznos osiguranog štednog uloga od 50.000 KM, a na koje se odnosi skoro polovina ukupnog iznosa depozita stanovništva, nalazi na malom broju depozitnih računa – čak 49,2 odsto, kao i da ovi depoziti bilježe veći relativni rast kako u pogledu broja depozitnih računa tako i u pogledu iznosa depozita.

Takođe, prosječan iznos sredstava po jednom depozitnom računu ukazuje na to da u kategoriji depozita stanovništva do 50.000 prevladavaju depozitni računi s manjim iznosima sredstava, s obzirom na to da su ovdje uključeni i svi tekući računi stanovništva. Tako je prosječan iznos sredstava na depozitnim računima do 50.0000 KM, za čiju isplatu garantuje Agencija za osiguranje depozita, na kraju prošle godine bio tek 2.126 maraka.

Dodik: Prosječna plata da bude 1.000 KM

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da će rukovodstvo Srpske odmah poslije izbora razmotriti mogućnost da prosječna plata bude 1.000 maraka.

– To bi u prosjeku značilo povećanje od 120 KM – rekao je Dodik.

Predsednik Sindikata radnika u metalskoj industriji i rudarstvu Tane Peulić kaže da ga zanima kako bi u tom slučaju vlasnici kapitala u realnom sektoru povećali prosječne plate na 1.000 KM.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime