spot_img

“Samo politika, ništa struka”

Published:

spot_img

“Možete da budete najbolji student, možete da budete najbolji stručnjak u nekoj oblasti, ali ako niste u sistemu vlasti, tj dio vlasti, to je uglavnom uzaludno”, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Mozete da budete najbolji studenti, mozete da budete najbolji strucnjaci u nekoj oblasti, ali ako niste u sistemu vlasti, ako niste dio vlasti, ponekad vam sve to izgleda kao zabluda.

"Mozete da budete najbolji studenti, mozete da budete najbolji strucnjaci u nekoj oblasti, ali ako niste u sistemu vlasti, ako niste dio vlasti, ponekad vam sve to izgleda kao zabluda." M. Dodik, mladim SNSD-ovcima danas na Jahorini.

Posted by Nezaposleni Banjalučani on Friday, August 31, 2018

U toku jučerašnjeg dana, otvoren je kamp mladih social demokrata na Jahorini. Ovu priliku Milorad Dodik iskoristio je da kroz obraćanje prisutnima poruči kako “samo angažman u politici omogućava da realizujete svoje ideje. Možete da budete najbolji student, možete da budete najbolji stručnjak u nekoj oblasti, ali ako niste u sistemu vlasti, tj dio vlasti, to je uglavnom uzaludno”, poručio je predsjednik.

Nažalost, iznošenjem ovakvog stava, Milorad Dodik samo je udario pečat na surovu realnost u RS, te poručio da za njegove neistomešljenike, ma koliko oni bili dobri u sferama svog obrazovanja, u državnom sistemu i na državnim jaslama mjesta nema.

Podsjetimo, nedavno je javnost uzdrmalo curenje SNSD-ovog partijskog proglasa u javnost, kojim su pozvali svoje članove da konkurišu za raspodjelu radnih mjesta “po programu Vlade RS” na mjesta pripravnika. Ovime su pokazali kako je partijska linija osnovni preduslov da u Republici Srpskoj dobijete posao.

Osim partokratije, čelnici SNSD-a skloni su i nepotizmu, pa je upravo iz tih razloga u žižu javnosti pored Dodikove velike “biznis” porodice, u javnost dospio i sin aktuelne predsjednice Vlade RS, Filip Cvijanović.

Podsjećamo, stariji sin Željke Cvijanović u javnost je dospio prije 4 godine, kada je kao pripravnik zaposlen u “Elektroprenosu BiH”, iako je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na preostalih 12 kandidata koji su pored njega konkurisali za isti posao.

Cvijanović je izabran kao prvi na listi kandidata sa najvećim brojem bodova, iako je imao manji prosjek ocjena od ostalih konkurenata, kao i kraći period proveden u evidenciji nezaposlenih.

Za njegov izbor presudio je intervju sa kandidatima, odnosno subjektivna procjena komisije o kvalifikacijama i sposobnostima kandidata, iz čega je sasvim logično zaključiti koje su to “više sile” presudile da upravo Filip Cvijanović dobije ovaj posao.

Filip Cvijanović 2016. Godine sa milošem Krčmarom otvorio je i privatnu firmu “Pilion”.

Mlađi premijerkin sin, Stefan Cvijanović prošle godine zajedno sa svojim ocem, Aleksandrom Cvijanovićem pokrenuo je firmu “Prim” koja se bavi uređenjem enterijera, a ne čudi I činjenica da je upravo ta firma u kratkom roku pobrala niz tendera za unutrašnje uređenja javnih preduzeća u RS.

Djeca Milorada Dodika, Gorica i Igor Dodik, pokazali su se na “biznis” polju, pa se tako mogu pohvaliti mnogim firmama u svom vlasništvu.

Davne 2007. na tada devetnaestogodišnjeg Igora Dodika uknjižen je “Fruit Eco” za čiji je podsticaj IRB u roku od samo 10 dana od podneska zahtjeva obezbjedila 3,1 miliona konvertibilnih maraka kredita.

Zahvaljujući kreditu IRB-a i političkim uticajima svog oca Igor Dodik je dobio na poklon akcije preduzeća vrijedne skoro 3.000.000 maraka, što je ekvivalentno visini kredita koji je preduzeću „Fruit-eko“ odobrila Investiciono-razvojna banka Republike Srpske koja je u tom trenutku bila pod direktnim uticajem Milorada Dodika. Nakon toga Balkan-investment banka propada i ide u likvidaciju.

Dodikovi nasljednici od 2014. Godine vlasnici su firme “Global Liberty”, čija se djelatnost odnosi na trgovinu na veliko drvetom, građevinskim I sanitarnim materijalima, te se bavi uvozom i izvozom.

U aprilu 2015. godine Igor Dodik pokreće I firmu “Prointer”, koja je u dosadašnjem poslovanju inkasirala preko 20 miliona konvertibilnih maraka, pograbivši sve javne tendere na polju informacionih tehnologija.

Gorica Dodik od 2016. godine ogrezla se i u ugostiteljstvu, otvorivši ugostiteljsku jedinicu “Agape” u nadograđenom dijelu RK “Boska”.

Ostaje nam da zaključimo da ukoliko niste ćlan SNSD-a ili u krvnom srodstvu s čelništvom, karta u jednom pravcu odavde najbolje je rješenje. Osim što forsiraju isključivo svoje kadrove u javnim sektorima, pipke svoje novčano privrjeđivačke hobotnice razmilili su na sve sfere poslovanja.

„Možete da budete najbolji student ili najbolji stručnjak u nekoj oblasti ali ako niste u sistemu vlasti sve je to zabluda“, poručio je Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik, bez imalo uvijanja.

 

 

 

 

 

 

(nas-portal)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img