spot_img
spot_img

Шамац – општина у којој нерадни дан важи за све раднике

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Шамац је једна од малобројних (можда и једина) општина у Републици Српској у којој у вријеме републичких празника не ради ни један привредни субјекат, односно, сви радници имају слободан дан.

Ову праксу установио је 2017. године начелник општине Ђорђе Милићевић, желећи одмах на почетку мандата да изједначи права радника запослених у јавном и приватном сектору.

До 2017. године у вријеме републичких празника Нове године, Дана Републике, Међународног празника рада, Дана побједе над фашизмом, Дана успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ запослени у општинској администрацији и јавном сектору нису радили, док су радници у привреди, трговинској и услужној дјелатности радили као и сваки други дан.

– Републички празници не треба да буду привилегија само оних који раде у јавном сектору, ако је Закон о празницима донесен на нивоу Републике Српске он треба да се односи на све запослене грађане, без обзира у којем сектору раде – каже начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић.

Он додаје да се сваке године доноси Одлука о радном времену за вријеме републичких празника, којом се прецизно дефинише који привредни субјекти и под којим условима могу да обављају дјелатност у вријеме празника.

– На примјер, за Међународни празник рада, 1. мај, привредни субјекти могу да раде само до 12 часова, а 2. мај је нерадни дан за све запослене. Уступак који можемо учинити привредницима је у случају евентуалне хитне испоруку робе, када је у питању производна дјелатност, али нам се морају претходно обратити захтјевом – каже Милићевић.

Он напомиње да се такви захтјеви одобравају само у изузетним случајевима.

– Радује ме чињеница да барем на овај начин дајемо допринос поштовању права радника, изједначавајући запослене у јавном и приватном сектору и сматрам да је то добра пракса коју треба да слиједе и друге општине у Српској – наглашава Милићевић.

Према анкети коју смо спровели међу грађанима, већина поздравља и одобрава овакав вид уважавања запослених у реалном сектору.

Лазар Васиљевић, запослен у трговачком центру, каже да му много значи нерадни дан у вријеме празника, јер је то прилика да се одмори од гужве на послу и да се посвети породици.

– Не морам устати рано и ићи на посао. Могу да распоредим своје вријеме по жељи. Млад сам, волим да тај дан проведем са породицом и другарима. Драго ми је да и у закону и општинској одлуци постоји разумјевање за све раднике – каже Васиљевић.

Његова колегиница, која је жељела да остане анонимна, каже да до прије четири године није знала за републички празник, радила је и тог дана као и сваког другог, радног.

– Сматрам да је наш начелник направио добар потез, сви радници треба да имају слободан дан, а то прописује и закон. Сјећам се да до 2017. године само јавне службе нису радиле за празнике, а ми смо ишли на посао, као да нама није празник рекла је она.

Никола Галешић, радник у производњи, каже да је веома важно да сви радници буду изједначени, и да сви имају право на нерадне дане, барем када су републички празници у питању.

Цвијета Тодоровић, запослена у приватном сектору, каже да сви послодавци треба да поштују нерадни дан, те да је добро што општинска Одлука о радном времену за вријеме републичких празника обавезује све послодавце на то.

Према подацима из Одјељења за привреду и инспекцијске послове општине Шамац Одлука о радном времену за вријеме републичких празника, једна од оних коју послодавци највише поштују. У почетку је, кажу, било мало негодовања појединих послодаваца, али временом су сви прихватили ту одлуку и она се данас поштује у потпуности.

Шамац је свијетао примјер како се на локалном нивоу могу успоставити добре праксе примјеном законских рјешења усмјерених ка побољшању квалитета живота свих грађана. Од руководства Шамца могле би много да науче и друге општине али и републичка власт, јер за позитивну промјену, видјели смо, потребно је само почети примјењивати слово закона!

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img