Sa tržišta povučen proizvod brčanskog “Briža” koji sadrži GMO

U proizvodu kukuruzna krupica kompanije “Briž” nalazili su se genetski modifikovani organizmi (GMO), ali su svi povučeni sa tržišta i naloženo je njegovo uništavanje, rečeno je Srni u Inspektoratu Brčko distrikta.

Glavni inspektor Inspektorata Brčko distrikta Zoran Gajić istakako je da je riječ samo o proizvodima za čiju je proizvodnju korištena sirovina nabavljena iz bijeljinskog “Žitoprometa”.

Do ovog saznanja su došli kada je Centar za zaštitu životne sredine iz Banjaluke radio nasumično uzorkovanje proizvoda i među njima uzeo i uzorak kukuruzne krupice LO50 proizvoda brčanske kompanije “Briž”.

- Reklama -

“Nakon sumnje da proizvod sadrži GMO poslali su nam dopis i mi smo otišli u proizvodni pogon kompanije `Briž`”, rekao je Gajić.

Brčanski Inspektorat je uradio analizu proizvoda koji se pravi od iste sirovine, jer kukuruzne krupice LO50 u tom trenutku nije bilo u proizvodnji.

“Kukuruzna krupica LO50 je u trenutku inspekcijskog nadzora već bila potpuno distribuisana na tržište, te je nadležna inspekcija poslala na analizu proizvod iz drugog lota (LO52) za čiju se proizvodnju koristi ista sirovina, koja se nabavlja iz firme “Žitopromet” Bijeljina i rezultati analize su pokazali da se ponovo radi o GMO pozitivnom proizvodu”, rekao je Gajić.

Kompaniji “Briž” je naloženo da povuče sa tržišta proizvode iz navedene serije, a odgovorno lice kompanije je izjavilo da svojevoljno povlači sa tržišta još tri lota za čiju je proizvodnju korištena već navedena sirovina.

Ukupno je povučeno oko 2.164 kilograma proizvoda, naloženo je njegovo uništavanje i sada se čeka njegovo spaljivanje.

Gajić je podsjetio da su proizvodi koji sadrže GMO zabranjeni u BiH.

 

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime