Ruski lijekovi ipak dobijaju zeleno svjetlo?

Višemesečno pregovaranje i odlučivanje o uvozu ruskih lekova na tržište BiH bliži se kraju i konačna odluka o tome biće doneta naredne sedmice, potvrđeno je “Novostima” iz izvora upoznatih sa celom pričom.

– Ruski lekovi će najverovatnije dobiti zeleno svetlo, jer se prosto ne može nikako pravdati da oni nisu dobri za građane u BiH, a izvoze se širom sveta i pokazali su se kao veoma kvalitetni – kažu naši izvori.

Poslednju reč oko uvoza lekova iz Rusije daće Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH, nakon što dobije zapisnik Komisije za lekove BiH.

Na poslednjoj sednici Komisije, koja ima 15 članova, od kojih sedam dolazi iz RS, sedam iz FBiH i jedan član iz Brčko distrikta, glasano je protiv ruskih lekova. Svi članovi iz Srpske su bili za, a svi iz Federacije BiH protiv. Ovog puta i predstavnik Brčko distrikta je bio takođe protiv, iako je ranije glasao za uvoz tih lekova.

– Iako Komisija nije dala “zeleno svetlo”, to nije obavezujuća i izvršna odluka, jer Komisija deluje kao savetodavno telo direktoru Agencije, koji će ipak doneti konačnu odluku, bez obzira na to kako se glasalo u Komisiji – kažu naši sagovornici.

Ipak, nakon poslednjeg glasanja u Komisiji, gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je član Komisije iz Brčkog bio obavezan da obavi konsultacije sa Vladom distrikta i sa gradonačelnikom, ali da to nije uradio.

– Iz tog razloga zatražio sam od Agencije za lekove BiH da njegov glas smatra nevažećim. Imamo internu odluku o načinu predstavljanja Brčko distrikta u telima na nivou BiH. Ovo može biti veoma opasan presedan da se neko ponaša kao slobodan strelac – rekao je Milić.

Uvoz lekova iz Rusije komentarisao je i Milorad Dodik, srpski član PBiH. On je izrazio uverenje da će ruski lekovi biti na tržištu BiH, jer smatra da nema nijednog razloga da tako ne bude.

– Lekovi ruskih proizvođača, koji se nesmetano i u vreme sankcija Zapada izvoze na evropsko tržište i sertifikovani su u skladu sa pravilima EU, trebalo je da dobiju dozvolu za uvoz u BiH. Već dve, tri godine pokušavamo to da uradimo, ali postoji opšta opstrukcija – rekao je Dodik.

On je napomenuo da su ruski lekovi od 25 do 30 odsto jeftiniji od lekova evropskih proizvođača, što govori da bi značajan novac bio ušteđen.

– Očigledno je da je problem što bi ruski lekovi bili daleko jeftiniji. Želimo da obezbedimo da naše zdravstvene ustanove i pacijenti imaju jeftinije lekove od postojećih. Problem koji postoji govori o neodgovornosti ljudi iz Federacije BiH, jer su predstavnici Republike Srpske glasali za uvoz ruskih lekova – rekao je Dodik.

Uvoz od 500 miliona KM

Inače, na tržištu lekova u BiH se mogu naći lekovi iz Turske, Irana, Malezije i zemalja EU. Kada se govori o uvozu medikamenata u BiH, prema podacima institucija BiH, vrednost uvezenih lekova u BiH za prošlu godinu je iznosila oko 500 miliona maraka, dok ih domaći proizvođači plasiraju u vrednosti od oko 114 miliona KM.

 

 

 

 

 

(novosti.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime