spot_img
spot_img

Русија извојевала побједу у УН-у

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Отказивање обраћања високог представника Кристијана Шмита у Савјету безбједности Уједињених нација о стању у БиХ, о чему расправа у Њујорку треба да буде одржана вечерас по нашем времену, велика је побједа Русије, сматра већина стручњака и аналитичара.

Иако је Запад успио изборити неспорну побједу у дијелу који се односи на останак високог представника, потенцијалне могућности кориштења бонских овлаштења и у чињеници да ће извјештај који је Шмит поднио о стању у БиХ проћи без руског вета, чињеница да је Русија успјела избацити референце о ОХР-у из документа о продужењу мандата ЕУФОР-у представља руску побједу и вјетар у леђа врху Републике Српске да оспори пренесене надлежности на ниво БиХ.

Од извора из једне важне земље чланице ЕУ добили смо незваничну информацију да су САД жељеле да ОХР остане у референцама, али да су Европљани указали на то да су њихове снаге на терену у БиХ и да они имају више разлога за бригу ако би требало мијењати војни мандат ЕУ у БиХ, због чега су САД на крају попустиле.

Иначе, важно је напоменути да се формално никада не предвиђа обраћање високог представника при представљању извјештаја, али да су увијек до сада на самој сједници чланице Савјета безбједности рутински омогућавале високим представницима да говоре.

Међутим, овог пута онемогућавање обраћања Шмита послало је снажну симболичну поруку, које су сви свјесни.

Фарис Кочан, словеначки експерт за европска питања и проширење, за “Независне” истиче да постоји још један елемент који је допринио уклањању Шмита из расправе о стању у БиХ. Он каже да Шмитово обраћање треба разумјети и у контексту његове легитимности и снаге, тако унутрашње као вањске.

“То више није само питање легитимности ОХР-а у БиХ, него и питање његове легитимности и снаге која је била јако везана за ЦДУ и Меркелову, која је мало неочекивано доживјела најгори изборни резултат након 1949. и то сад штети и дјеловању Шмита, који више неће имати онакву унутрашњу подршку њемачких политичких снага, поготово ако дође до формирања лијеве владе”, нагласио је он. Према његовом мишљењу, Шмитова стратешка грешка је што прво није унутар Њемачке покушао постићи консензус, па тек онда тражити међународну подршку.

Један од политичара који може бити задовољан оваквим исходом је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, који је јуче изјавио да је овакав исход логичан, имајући у виду да Русија и Кина нису гласале за Шмитово именовање.

“Али неки се понашају нелогично и мисле да сада треба да на разматрање СБ УН-а ставе високог представника и да поднесе неки измишљени извјештај који врви од неистина”, нагласио је Додик, који тврди да су “Шмитов извјештај написали муслимани”, а да је Шмит то само потписао.

Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва, пак задовољан је што су остала бонска овлаштења.

“Колико ја видим у овом тренутку, када је у питању усаглашеност ставова везано за резолуцију Савјета сигурности, биће продужен мандат војним снагама ЕУФОР-а у БиХ и то је главна ствар. ОХР остаје у свом капацитету, остаје са бонским овлаштењима, са свим оним механизмима који су прописани одговарајућим резолуцијама Савјета сигурности УН-а”, рекао је он.

Петер Стано, портпарол Европске комисије, изјавио је да европска војна мисија у БиХ мора да буде настављена, јер је, како је истакао, важна за одржавање стабилности и безбједности у БиХ.

“Пратићемо најављену расправу о мисији ‘Алтеа’ и мишљења само да би мандат ове важне мисије требало да буде продужен, што је потврдио и Европски савјет у октобру”, рекао је Стано.

Александар Плацер, командант мисије ЕУФОР-а, за аустријски “Стандард” рекао је да у Додиковим пријетњама не види опасност за мир у БиХ, нити потребу да у Брчко буду упућене ЕУФОР-ове трупе, као што траже политички представнци из Сарајева.

“Стално ми се сугерише да премјестимо трупе у Брчко. Ни дан-данас ми није јасно одакле те жеље долазе. Ми смо на лицу мјеста и тренутно не видимо никакву потребу за било каквим додатним трупама. Вјерујем да би тако нешто прије било схваћено као ескалација него деескалација. Основна мисија ЕУФОР-а је подршка локалним снагама у успостављању сигурног и стабилног окружења”, рекао је Плацер за “Стандард”.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img