spot_img
spot_img

Руши ли нови ауто-пут повратничке куће?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Мјештани три мјесне заједнице у општини Модрича траже да се измјени планирана траса ауто-пута Добој-Вукосавље-Бијељина, јер према садашњем плану та саобраћајница пролази кроз њихова насеља због чега би се морало срушити стотињак обновљених кућа хрватских повратника.

Потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа, Јосип Јерковић, каже да је радна група која је добила задатак да одреди трасу будућег ауто-пута одлучила да један дио прође кроз хрватска повратничка насеља.

– Дио трасе би требао ићи преко насеља Гаревци, Кладари и Пећник, што је унијело немир међу повратнике јер би могли остати без својих кућа – истакао је Јерковић, пише Српскаинфо.

Он је у уторак заједно са делегатом у Вијећу народа Републике Српске Давором Чордашем обишао наведена насеља гдје су разговарали са двјестотињак Хрвата, који су затражили помоћ како би се наведена траса измјестила.

– Предсједник Општинског одбора ХДЗ БиХ у Модричи, Петар Гагулић, дао нам је на увид нацрт предложене трасе ауто-пута. Ако би се остало при том плану морало би се срушити стотињак повратничких кућа Хрвата, што је за нас неприхватљиво – истакао је Јерковић.

Он додаје да ће данас у општини Модрича бити одржана јавна расправа о предложеном пројекту, те да ће на њу доћи и мјештани наведених насеља, који ће исказати своје незадовољство и затражити измјену плана.

– Наравно да треба изградити планирани ауто-пут. Као потпредсједник Републике Српске увијек ћу подржати и подржавам изградњу цеста јер оне повезују људе. Међутим, сматрам да изградња не би требала да иде на ничију штету већ треба наћи рјешење и заобићи куће повратника, као што их је заобишао плиновод који се гради заједно са ауто-путем- каже Јерковић. Он истиче да му није јасно да ли су и колико стручне те особе које су направиле наведени пројекат за ауто-пут јер би по садашњем плану изградња ауто-пута коштала далеко више него да иде неком другом трасом.

– Планирани ауто-пут пролази недалеко од жупног уреда и жупне куће, те иде преко кућа и пролази крај школе. Истовремено, траса плиновода који се гради заједно са ауто-путем не иде том рутом, већ је заобишла куће – наглашава Јерковић.

Он истиче да су предсједници наведених мјесних заједница дали приједлоге куда би траса ауто-пута требало да иде како би заобишла њихове куће и друге објекте.

Јерковић је њихове приједлоге упутио Министарству саобраћаја и веза РС. Он истиче да му је замјеница министра казала да још нису добили наведени пројекат на увид јер тек треба да прође јавну расправу.

– Казала је да тај пројекат раде стручне службе задужене за трасирање ауто-путева – истакао је Јерковић.

Он је изразио наду да ће ХДЗ БиХ и СНСД са својим добрим, пријатељским односима, на крају наћи заједничко рјешење у вези ове проблематике.

Јерковић је најавио да ће о томе данас бити ријечи и на сједници Предсједништва ХДЗ БиХ, која се треба одржати у Купресу.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске, Неђо Трнинић, каже да није упознат са предложеном трасом ауто-пута јер она још није прошла јавну расправу.

– Нема потребе за дизањем тензија јер је у сваком случају то тек у фази нацрта и до коначне верзије може се још много пута измјенити. Ауто-пут је још далеко од реализације и ништа неће бити урађено на ничију штету – навео је Трнинић.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img