spot_img
spot_img

Руси финансирају, Турци граде, а Брчко кочи изградњу аутопута

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Изградњу аутопута Сарајево – Београд који ће финансирати Руси, а градити Турци, тренутно кочи Брчко дистрикт, гдје се не могу договорити којом трасом би тај аутопут прелазио преко њихове територије.

Ово је у суштини закључено на данашњем састанку Војина Митровића, министра транспорта и комуникација БиХ са ентитетским премијерима Радованом Вишковићем и Фадилом Новалићем, а на којем су присуствовали и Есад Кадрић, градоначенлик Брчко дистрикта, Синиша Милић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта као и Душан Топић, директор “Аутопутеви РС”, Елмедин Волдер, директор “Аутоцеста ФБиХ” те Мајкл Скенлан, супервизор за Брчко дистрикт.

На састанку је закључено да Кадрић, као градоначелник Брчког у наредним данима треба да организује састанак, да се именују носиоци посла испред ентитета и да се договори датум када ће се састати и размотрити варијанте за дионицу аутопута која пролази кроз Брчко.

Митровић је рекао да коначна одлука о избору трасе кроз Брчко припада дистрикту те да је било различитих мишљења на састанку.

“Од градоначлника Брчког предложено је да се уради ревизија предложених траса у коју би се укључили експерти ‘Аутопутева Републике Српске’ и ‘Аутоцеста ФБиХ'”, рекао је Митровић.

Иначе, посао дефинисања трасе аутопута од Сарајева до Београда која пролази кроз Брчко дистрикт припала је Заводу за пројектовање Брчког који је формиран тек недавно и који нема капацитета за тај посао. Тај Завод добио је пет или шест варијанти трасе и предложио је једну, међутим у самој власти Брчког нема договор око тога. Варијанта коју су предложили из Завода много је дужа у односу на ону планску докуметнацију. Трасе које је разматрао Завод за пројектовање Брчко дистрикта дужине 53 или 54 километра, а планском документацијом дужина те трасе је око 31 километар.

“Завод за пројектовање Брчког нема довољно искуства. Било је различитих мишљења, од тога да се ангажује независна кућа која има референце”, рекао је Митровић.

Када је ријеч о финансирању, Митровић је рекао да је споразумом дефинисано да то финансирање иде од Турске, међутим то неће бити баш тако, а све извјесније је да аутопут од Београда до Сарајева финансира “једна државна агенција”.

“Постављени су услови, мислим да су почели разговори око услова финансирања од стране руске државне агенције”, рекао је Митровић.

Оно што је добро јесте да су и Република Српска и Федерација БиХ спремне да граде тај аутопут, а како је појаснио Митровић, Турска страна тренутно преговара о комерцијалном уговору, а око финансирања преговараће Република Српска и “Аутопутеви РС”, те Влада ФБиХ и “Аутоцесте ФБиХ”, свака за своју трасу.

Што се тиче Републике Српске и Федерације БиХ, за разлику од Брчко дистрикта оне већ имају дефинисане трасе тако ће кроз Српску, аутопут ићи од Раче према Бијељини и даље према Брчком. Када се дефинише траса кроз Брчко, аутопут ће ићи даље према Тузли, затим кроз Заводивиће и Жепче и даље према Сарајеву.

“У овом тренутку врло тешко можемо дефинисати крај пројекта. Имамо ентитете, дистрикт и морамо то усагласити. Један од кључних проблема је управо овај кроз Брчко дистрикт”, рекао је Митровић.

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img