RS: Poigravanje s referendumom, Brčko kost u Dodikovom grlu

Republika Srpska organizovaće referendum o nezavisnosti. Neće. Ili ipak hoće?

Nakon poslednje izjave predsednika RS Milorada Dodika na temu nezavisnosti, građani su još više zbunjeni jer su u samo nekoliko meseci mogli da čuju dijametralno suprotne poruke.

- Reklama -

Svi u RS, pa i Dodik, svesni su u da u ovom trenutku nije realna priča o nezavisnoj državi. Međutim, inicijativu o samostalnosti, koja bi trebalo da bude jedna od najvažnijih nacionalnih ideja u budućnosti, srozava nedosledna politika vlasti koja promoviše referendum o statusu, ili odustaje od njega, u zavisnosti od dnevnopolitičkih potreba.

– Bliži se 2018. i Dodik polako zagrejava atmosferu. Želi da priču prebaci na kolosek na kome je i do sada dobijao izbore, a to je referendum. On je Amerikacima rekao da od otcepljenja nema ništa, ali domaći slušaoci, gledaoci i glasači o tome nemaju pojma. Klasično političko licemerje, tipično za Dodika. On u ladici nezakonito već drži referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH koji je NS RS legitimno raspisala. Za to bi neko morao krivično da odgovara – kaže predsednik NDP Dragan Čavić.

U SNSD i vladajućoj koaliciji nismo uspeli da obezbedimo sagovornika na ovu temu – nisu želeli da razgovaraju, ili se nisu javljali na telefon.

Profesor javnog mnjenja iz Banjaluke Mladen Mirosavljević smatra da „u Dodikove priče više ne veruju ni obični građani, a kamoli centri političke moći koji o tome odlučuju“.

– Za početak bilo bi dobro da objasni kako će se RS osamostaliti sa Brčko Distriktom, sa 13 odsto Bošnjaka i sa vojnom imovinom uknjiženom na BiH, ne ulazeći u ostale okolnosti koje apsolutno ne zavise od RS, pa ni od BiH i Srbije. Bolje bi bilo da se Dodik posveti problemu sve praznije Srpske i tome što će na sledećem popisu stanovništva u BiH Srbi postati nacionalna manjina sa većom stopom mortaliteta od nataliteta. Mislim da se Dodik nalazi u političkoj pat poziciji. Niti ima kome da preda vlast i zaštiti sebe i ono što je do sada stekao, niti više zna šta će sa njom. Sve dok se ne pronađe stečajni upravnik – kaže Mirosavljević za „EuroBlic“.

Politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković smatra da je legitimno pravo RS da želi nezavisnost, ali da to nije tema o kojoj danas treba razgovarati.

– Još se nisu geopolitičke okolnosti u svetu dovoljno promenile da bismo bili u situaciji da smemo da izazovemo posledice po sebe. Za Srbiju i za RS je razumno da inisistiramo na izvornom Dejtonu, da ne budemo mi ti koji ga dovode u pitanje. Treba isključivo staviti akcenat na vraćanje dejtonskih nadležnosti RS – kaže Anđelković.

Poslovna zajednica u RS odavno upozorava da od političkih tenzija nema nikakve koristi.

– Ma da, jedni bi rušili Vladu, drugi odmah vade referendum. Ima li ko da nudi posao, bolji život? Nema, ugasite svetlo – prokomentarisao je na Tviteru potpredsednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Dodikova „doslednost“

  • 25. april 2015, Kongres SNSD

„Srpska će u 2018. raspisati referendum o samostalnosti ukoliko joj se do tada ne vrate nadležnosti propisane Dejtonom.“

  • 2. mart 2017, agencija „Tas“

„Neće biti referenduma o nezavisnosti RS, iako bi mnogi to želeli.“

  • 20. april 2017, TV1

„Niti je moguće da se u skorije neko vreme desi proces separacije, niti je moguće da se BiH izgradi kao unitarna zemlja.“

  • 28. april 2017, pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu

„Uprkos tvrdnjama SDA, Srpska ne traži otcepljenje od BiH.“

  • 14. maj 2017, Gradiška

„Referendum o otcepljenju od BiH biće održan kada budu stvoreni uslovi.“

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime