RS nema uslove za zbrinjavanje migranata

Vlada Republike Srpske zaključila je, na današnjoj hitnoj sjednici, da na prostoru Republike Srpske nema uslova za zbrinjavanje migranata.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović rekla je nakon sjednice da Republika Srpska neće prihvatiti nijednu samostalnu odluku Savjeta ministara BiH koja bude donesena bez saglasnosti Srpske, a koja se odnosi na određene mjere na teritoriji Srpske.

- Reklama -

Ona je navela da je jedan od zaključaka da se obezbijedi pojačano prisustvo pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u rubnim područjima.

Predsjednik RS Milorad Dodik je ponovio da će Srpska naći način kako da se odbrani od migrantskog talasa, jer ne želi u budućnosti promjenu strukture stanovništva.

– Ukoliko BiH nije sposobna da štiti interese Srpske, onda nam takva BiH ne treba – poručio je Dodik.

On je naglasio da je BiH “na probi”, te podržao zaključke Vlade Srpske koje je ocijenio kao opsežne mjere koje nisu usmjerene samo na zaštitu Republike Srpske, nego i cijele teritorije BiH.

– Ako sa druge strane imamo dobronamjerne, onda će oni preduzeti mjere zatvaranja granice za migrante, vraćanja migranata iz BiH, mjere dogovora u vezi novih procedura za dobijanje azila i državljanstva – rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović smatra da ono što Vlada priprema kroz zaključke, na čemu institucije Republike Srpske insistiraju, treba da budu prihvaćeno, jer će u tom slučaju imati bolja i brža rješenja koja će biti prihvatljiva i za one koji treba da dođu i prođu kroz BiH, prije svega, za domaće stanovništvo.

– Nadam se da ćemo u tom pravcu odraditi sve ono što se od nas očekuje, što očekuju građani Republike Srpske i BiH, da ćemo ojačati institucije tamo gdje treba i da ćemo imati dovoljno snage i volje da ovaj posao odradimo na najbolji mogući način – naglasio je Čubrilović.

Vlada Republike Srpske traži od Granične policije BiH da pojača svoj rad na granicama, a od Predsjedništva BiH biće zatraženo da, uz angažman Oružanih snaga BiH, obezbijedi pojačanu kontrolu granice.

Jedan od zaključaka Vlade odnosi se i na nove razgovore o politici azila.

Vlada Srpske je zaključila da će obezbijediti potrebnu logistiku za transport i tranzit migranata.

 

 

 

 

(srpskacafe.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime