spot_img
spot_img

Рокови реформе јавне управе истекли, задаци остали

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

БиХ споро извршава обавезе из реформе јавне управе, а посљедњи пресјек стања на терену је показао да су поједини рокови истекли, а да задаци нису ни започети.

Савјет министара БиХ усвојио је на посљедњој сједници полугодишњи извјештај о напретку реализације Ревидираног акционог плана Стратегије реформе јавне управе у БиХ који је показао да и даље има проблема на том путу, те да нивои власти у овој земљи различито напредују.

Највећи напредак у испуњавању реформских циљева из Ревидираног акционог плана у првој половини ове године је, према наводима из извјештаја, на страни ФБиХ и Брчко дистрикта и износи три одсто, док на нивоу БиХ и Српске износи два одсто.

– Гледајући укупно испуњење циљева из ревидираног плана, највећи постотак реализације од 80 одсто је остварен на нивоу Републике Српске, слиједи заједнички ниво са оствареним напретком од 75 одсто, затим ФБиХ која биљежи 71 одсто, док је у Брчко дистрикту испуњено 70 одсто – наведено је у извјештају који је припремила Канцеларија координатора за реформу јавне управе БиХ.

Анализа је показала да су од почетка године завршена четири пројекта, чији је крајњи циљ јачање капацитета и смањење административних препрека, боље обуке, али и организација система за е-сједнице влада, те поједностављење и унапређење запошљавања у државној служби.

У Савјету министара БиХ су нагласили да је до краја јуна ове године укупно реализовано 75 одсто циљева који су дио Ревидираног акционог плана, што представља полугодишњи напредак од три одсто у односу на претходну годину.

Највише циљева је, гледајући према реформским областима, остварено у дијелу који се односи на јавне финансије и то 83 одсто, а најмање позитивних помака је видљиво на пољу е-управе.

– Упркос истеку рокова, постоје циљеви чија реализација још није ни започела. Највише је таквих циљева, њих девет, у Брчко дистрикту. ФБиХ није почела радити на седам, а Република Српска и ниво БиХ на реализацију три циља – упозорено је у најновијем извјештају.

Реформе у шест кључних хоризонталних области у јавној управи у БиХ спроводе се од 2007. године кроз реализацију сета мјера које су прво биле побројане у плану до 2010, а затим и кроз друге. Од тада је, према оцјенама, реализован значајан број реформских мјера, али добар дио планираних реформских циљева још није добио епилог.

– За неке од њих резервисана су финансијска средства из Фонда за реформу јавне управе, покренуте процедуре јавних набавки или дјелимично реализовани пројекти. Имплементација одређеног дијела реформских мјера није ни почела, иако су акционим планом били предвиђени и носиоци одговорности и прецизни рокови – закључено је у извјештају.

Из невладиног сектора и економске струке годинама истичу да БиХ мора још доста радити како би поправила свој имиџ, али и унаприједила рад јавних служби у интересу грађана.

Реализација циљева

*Република Српска 80%

*БиХ 75%

*ФБиХ 71%

*Брчко дистрикт 70%

 

 

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img