Roditelji kažnjeni jer su odbili da vakcinišu dijete

Protiv četiri roditelja koja su bila izričito protiv vakcinacije zdravstveni inspektori RS podnijeli su zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima, a u jednom slučaju sud je već izrekao novčanu kaznu roditeljima, potvrdila je portparolka Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić.

Prema njenim riječima, riječ je o roditeljima sa područja Hercegovine, a sud je izrekao najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 KM. Maksimalna kazna iznosi 1.000 KM.

- Reklama -

– Nakon stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji reguliše pitanje obavezne imunizacije, nekoliko domova zdravlja je zdravstvenoj inspekciji dostavilo podatke o roditeljima koji su odbili vakcinaciju djece. Na osnovu dostavljenih podataka zdravstveni inspektori su pozivali roditelje da se izjasne da li i dalje odbijaju vakcinaciju, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa. Do sada je pozvano više od 50 roditelja, pri čemu se većina njih odazvala pozivu. Određeni broj roditelja je u međuvremenu već vakcinisao djecu, neki su tražili dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta, a mali broj roditelja je potpuno odbio vakcinaciju – ispričala je Makivićeva.

 

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime