spot_img
spot_img

Република Српска обиљежава 9. јануар – Дан Републике

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у Бањалуци ће, поводом 9. јануара – Дана Републике, одликовати заслужне институције и појединце.

Уручење одликовања заказано је за 10 часова у Палати Републике.

У 12 часова на Тргу Крајине у Бањалуци биће одржан свечани дефиле поводом Дана Републике Српске, а у 14 часова свечана академија у Спортској дворани “Борик”.

Од 16 часова предвиђен је свечани пријем у Административном центру Владе Српске.

Патријарх Иринеј служиће свету архијерејску литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Литургија почиње у 9 часова.

Премијерка Србије Ана Брнабић присуствоваће обиљежавању Дана Републике Српске, када ће јој бити уручен Орден Републике Српске на ленти.

Она ће присуствовати и свечаном дефилеу на Тргу Крајине.

Полиција је појачала мјере безбједности. Грађанима, који буду жељели да прате свечани дефиле, савјетује се да поштују наредбе полицијских службеника на терену.

Угоститељски и други објекти, у ширем центру града су затворени као и већи број улица.

Основана 9. јануара 1992.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.

Српска од свог формирања има законодавну, судску и извршну власт.

Простире се на 24.857 метара квадратних, а према подацима посљедњег пописа из 2013. године, Република Српска има 1.170.342 становника и 414.847 домаћинстава.

За опстанак Републике Српске током ратних сукоба деведесетих година 20. вијека страдала је 21.000 бораца, према званичним подацима које је изнио Истражно-документациони центар БиХ.

Народна скупштина Републике Српске није престајала са радом ни у току ратних сукоба.

Основне привредне гране Српске су енергетика, металургија и прерада метала, електро и хемијска индустрија, индустрија прераде дрвета, индустрија текстила, коже и обуће, индустрија грађевинског материјала, прехрамбена индустрија.

Српска има обиље природног богатства – планине Зеленгору, Трескавицу, Јахорину, Романију, Грмеч, Козару, Озрен… са огромним шумским и ловним богатством и туристичком перспективом.

Република Српска има водотоке моћних ријека као што су Уна, Сана, Врбас, Укрина, Дрина и Тара, које спадају у најбистрије на Балкану.

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img