spot_img
spot_img

Репортери ББЦ-ја ушли у мигрантске “кампове ужаса” у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Британска корпорација за емитовање радијског и телевизијског програма BBC снимила је кратки видео прилог о стању у мигрантским камповима у Босни и Херцеговини, описавши их да су “као из ноћне море.”

Агенције за помоћ упозоравају на хуманитарну катастрофу у БиХ, гдје су људи суочени са зимом без одговарајућег смјештаја.

Хуманитарна радница Индира Куленовић казала је да уколико би морала спавати у једном од кампова да би јој то била најгора ноћна мора. Када су репортери BBC-ја питали мигранте колико дуго бораве у кампу “Вучјак” код Бихаћа, неки су рекли да су ту већ мјесец дана.

Осим тога, рекли су да немају хране, а снимке показују да њих 20 борави и спава у једној просторији и да немају кревета. У прилогу се такође види 14-годишњи мигрант како стоји испред кампа и моли да га пусте да уђе.

“Већ пет сати чекамо испред капије да уђемо”, казао је један од миграната у групи која се налазила испред улаза у камп.

Снимци приказују камп у којем су шатори насумично раштркани, а смеће се налази на све стране. BBC наводи да су капацитети кампа попуњени и да ће неки од њих морати спавати на улицама.

Извјештава да је БиХ постала мјесто скупљања миграната који желе ући у ЕУ, од којих већина долазе из Сирије, Афганистана и Пакистана, а многи остају заглављени на граници с Хрватском.

Прије четири мјесеца, влада је поставила овај незванични камп на некадашњем одлагалишту хемијског отпада окруженог минским пољима.

Снимак приказује мапу постављену у кампу која упозорава на опасна, минама загађена подручја око кампа и моли на опрез при кретању изван граница кампа.

Хуманитарне организације одбиле су да управљају кампом, наводећи као разлог да је превише опасно. Пет волонтера Црвеног крста долазе како би им подијелили један оброк дневно. За остало се морају сами сналазити.

Нема воде, струје ни мјеста за одржавање хигијена, а немају ни здравствену заштиту.

Новинарка BBC-а ушла је у шатор у којем су сви мигранти заражени шугом. Куленовић јој је појаснила да немају лијекове који би им могли помоћи и да је једини начин да спријече ширење заразе да држе све заражене у једном шатору.

“Ово није мјесто за људска бића. Љетос су некако и могли боравити овдје, али сада никако”, казала је Куленовић.

Новинарка BBC-а наводи да већ три мјесеца покушавају контактирати владу, али без успјеха.

Петер Ван дер Аувераерт, координатор за Западни Балкан при Међународној организацији за миграцију, казао је да ови људи не могу остати у Вучјаку до зиме јер ће умријети.

С друге стране, премијер УСК Мустафа Ружнић казао је да од цијеле државе траже да носи једнак терет.

“Ми илагелним и незаконитим људима не можемо дозволити да улазе у УСК. Наш кантон има одређен капацитет који може носити када су у питању мигранти. И то тражимо од цијеле државе, да једнако носи терет”, казао је Ружнић у прилогу.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img