spot_img
spot_img

Рекордна пензија у Српској 2.181 КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Многи пензионери у Републици Српској због ниских примања једва састављају крај с крајем, посебно у доба пандемије и разних поскупљења, док, с друге стране, само њих 183 може да се похвали пензијом од 1.500 до 2.181 КМ.

Најнижа новембарска пензија, и то након четири деценије рада, износила је 424 марке, а како показују најновије евиденције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС, њу прима 10.106 пензионера. Појашњавају да у категорије пензија са вишим износима спадају све које су премашиле 1.500 марака, преноси “Глас Српске”.

“Имамо 183 корисника који примају пензије од 1.500 до 2.181 КМ. То су све људи који су некада били запослени у дјелатностима попут банкарства, безбједности, осигурања, науке и у области високог образовања”, истичу у фонду.

Највиша исплаћена пензија у новембру ове године била је 2.181 марку. Тај износ стиже на адресу само једног корисника.

“Највиша пензија у правилу је једна, док се друга, трећа и све остале по реду у свом износу разликују барем за фенинг”, објашњавају у Фонду ПИО.

Ипак, многи пензионери су на ивици егзистенције. На то упозорава и предсједник Удружења пензионера РС Ратко Трифуновић који каже да ова популација веома тешко живи, посебно у посљедње вријеме поскупљења, и то првенствено основних животних намирница.

“Пензионери са малим примањима су у заиста доста тешкој ситуацији, као и радници са малим платама”, навео је Трифуновић.

Он је подсјетио на договор са Владом Републике Српске, према којем је обећано да ће и у идућој години бити настављено редовно усклађивање и повећање пензија.

“Колико ће то повећање пензија бити, зависиће од процента раста цијена и процента раста просјечне плате, јер та два процента дијеле се напола и добија се проценат за који би требало да буде и већа пензија од јануара”, објашњава Трифуновић.

Њихова очекивања су, како каже Трифуновић, да пензије у идућој години буду веће за пет одсто.

“Да ли ће тих пет одсто бити у примјени од 1. јануара или ће ићи дио тад, а дио током године, видјећемо. Углавном, свако повећање је веома значајно”, закључује Трифуновић.

Регион и Европа

Просјечна пензија у Хрватској у августу износила је 373 евра, док је у Црној Гори била 293 евра.

Пензионери у Македонији у просјеку примају 255 евра, а у Србији 219 евра.

С друге стране, просјечна мјесечна пензија у Њемачкој износи 1.290 евра, у Италији 1.100, у Чешкој 599,8, а у Словенији 549 евра.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img