spot_img
spot_img

Реис Кавазовић: Постоји план да Бошњаци нестану као народ

spot_img
spot_img

Реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић оцијенио је како Бошњаци имају разлога бити забринути за будућност БиХ али и за властити опстанак устврдивши да им и данас пријете идеологије које су раније систематски радиле на њиховој маргинализацији и коначном уништењу, а осврнуо се и на увредљиве изјаве хрватског предсједника Зорана Милановића.

“Постоји план да Бошњаци нестану као народ, или барем да не буду политички суверен народ, односно да буду сведени на вјерску мањину на дијелу територија. Аутори тог плана не чине пуно да своје намјере скрију. Они вребају своју прилику, неко велико ново глобално преслагивање”, изјавио је реис Кавазовић у интервјуу листу “Рамазанске новине” чији је издавач огранак Исламске заједнице из Тузле.

Понижавају, исмијавају и дехуманизују Бошњаке

Кавазовић тврди како је ријеч о континуитету историјског “геноцидног пројекта уништења муслимана”, а у коначници Бошњака и државе БиХ као политичког оквира који их штити.

Рекао је како управо из тога проистиче потреба да се величају ратни злочинци и њихови политички резултати, да се промовише светосавска идеологија и “донекле усташизација културног, образовног и медијског простора” те да се свакодневно понижавају, исмијавају и дехуманизују Бошњаци које се назива муслиманима и “онима којима треба сапун и шта све што чујемо од највиших државника наших сусједа”, преноси Аваз.

Милановић је у једној од својих елаборација стања у БиХ у контексту расправе о могућој успостави грађанске државе казао да тој земљи “најприје треба сапун па онда парфем”.

Реис Кавазовић каже какао је све то заправо дио хибридног рата којим се жели одржати на животу идеологију зла “док се не укаже повољна прилика да та мржња коју свакодневно сију не постане гориво неког новог сукоба”.

Све ово нас с разлогом забрињава

Исказао је забринутост због “снажне националистичке политике комшија у БиХ и окружењу те њихових веза с неким режимима који не баштине оно што се назива европским вриједностима” додајући да се Бошњаци не могу правити да то не виде и не чују нити се у таквом окружењу могу опустити.

“Све ово нас с разлогом забрињава као народ и као заједницу вјерника. Исламска заједница се не мијеша у политику, нити то жели, али дијели страхове својих припадника и ја као реис имам обвезу о тим страховима јавно проговорити”, изјавио је Кавазовић додајући да се мора урадити више како би се страхови Бошњака чули и како би њихови пријатељи у свијету али и међу комшијама, прије свега Србима и Хрватима, схватили шта они заправо желе.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img