Реформа високог образовања предуслов за елиминисање укорјењене корупције - nula49.com
spot_img
spot_img

Реформа високог образовања предуслов за елиминисање укорјењене корупције

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У духу 9.12., Међународног дана борбе против корупције, неформална група грађана удружена у иницијативи „Акредитоване високошколске установе – признате дипломе“ укључује се са порукама да је за елиминисање корупције из високог образовања потребна темељна реформа система високог образовања, те да је минимизирање лошег стања у образовном систему у Републици Српској погубно, а посебно на систем високог школовања.

Такође, поред слања порука у духу Међународног дана борбе против корупције, организоване су и двије акције подјеле летака, као и информисања грађана о статусима акредитованих високошколских установа у Републици Српској. Акције су одржане у Бијељини и у Добоју, пратећи низ акција у свим већим градовима у Бања Луци, који су одржани претходног мјесеца.

Као активисти који уназад двије године указују на проблеме које се стварају студентима неакредитованих високошколских установа, неформална група студената је у протеклом мјесецу новембру истражила и направила мапу акредитованих ВШУ и у Републици Српској, указујући да још има високошколских установа који нису уписани у регистар Агенције за високо образовање и осигурање квалитета БиХ (ХЕА БиХ).

Тренутно је у регистру Агенције за развој високог образовања РС (АВОРС) 18 високошколских установа са сједиштем у овом ентитету, од који четири још увијек није уписано у регистар ХЕА БиХ. Због тога, указују из НГГ, биљеже случајеве и обраћања незадовољних свршених студената са неакредитованих ВШУ у којимаони који заврше први циклус студирања не могу наставити своје образовање на акредитованим због непризнавања њихове дипломе на другом жељеном факултету.

„Корупција што је могуће прије мора бити елиминисана из друштва, а посебно издвајамо област високог образовања. Залажемо се за још бољу сарању (АВОРС) и ХЕА БиХ, која је уназад годину дана знатно побољшана у односу на ранији период, што је резултирало акредитацији више ВШУ у овој години. Желимо и квалитетнији и савјесни рад инспекцијских органа“ – изјава је студента и члана НГГ Горана Ристића.

Грађани заинтересовани за више информација, као и за учешће у активизму, рад групе грађана у иницијативи „Акредитоване високошколске установе – признате дипломе“ могу пратити путем званичне Фејсбук странице.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img