Redovi ispred ambasada sve su duži, BiH mahom napuštaju ljekari

Redovi ispred stranih ambasada u BiH su, nažalost, sve duži, a samo unazad godinu BiH je napustilo više od 20.000 ljudi, dok su se državljanstva odrekle 4.473 osobe.

Bosna i Hercegovina, nažalost, postaje zemlja koja svoj budžetski prihod povećava na osnovu građana koji se odriču državljanstva.

Među onima koji su napustili BiH je pozamašan broj ljekara i zdravstvenih radnika. Iz države u kojoj su se školovali otišlo je prošle godine 400 ljekara, jer nema posla ili plate nisu dovoljne da mogu sami živjeti od te zarade, pa se odlučuju za pronalazak angažmana u uređenim evropskim zemljama.

Heroji u bijelom, kako se često nazivaju ljekari koji svakodnevno spasavaju živote i brinu o zdravlju građana, svoje plate smatraju mizernim pa je to, između ostalog, glavni razlog masovnog odlaska zdravstvenih radnika iz BiH.

Prema posljednjim istraživanjima, prosječna plata ljekara opšte prakse u FBiH se kreće od 1.080 do 1.180 KM, a specijaliste od 1.340 do 1.470 maraka. Dok u Republici Srpskoj neki ljekari rade čak za 950 maraka, a medicinske sestre za 500 do 600 KM.

Nažalost, u BiH ne postoje tačni podaci o evidenciji ljekara koji su je napustili. Poseban problem je što najviše odlaze mladi i najsposobniji kadar, svršenici medicinskog fakulteta i mladi specijalizanti koji bi okvirno za 10 godina trebali preuzeti zdravstveni sistem.

Osim niskih plata, razlozi zašto odlaze su i nemogućnost stručnog profesionalnog usavršavanja i napredovanja u zdravstvenim ustanovama u kojima rade, neadekvatni uslovi za rad, loše uređen zdravstveni sistem…

Predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS Edo Selimić rekao je da plate zdravstvenih radnika ni u jednom kantonu BiH nisu iste.

Čekanje specijalističkih pregleda

– Sve se razlikuje od kantona do kantona. Međutim, mogu slobodno reći da su plate mizerne, to nije dovoljno za život. Definitivno sve više odlaze iskusni ljekari, a i oni mladi koji tek treba da stiču iskustva. Bojim se posljedica svega ovoga – ističe Selimić.

Istraživanja pokazuju da je standard država Evropske unije 362 ljekara na 100.000 stanovnika, dok je u BiH slika potpuno drugačija, pa se pretpostavlja da je oko 160 ljekara na 100.000 stanovnika.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, najviše ljekara otišlo je u Njemačku i Sloveniju. Anesteziolozi, hirurzi, patolozi, radiolozi, pedijatri, psihijatri su neophodni BiH, ali ovaj problem je izražen već nekoliko godina te se nerijetko dešava da pacijenti u kliničkim centrima u BiH mjesecima moraju čekati na specijalističke preglede.

Prema posljednjem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) i prema analizi “odliva mozgova”, BiH je smještena na 140. mjesto od 144 rangirane zemlje svijeta, a iza nje se nalaze samo Srbija, Burundi, Haiti i Alžir.

Bučuk: Kod nas je sve drugačije

Jedan od najpoznatijih sarajevskih doktora Esad Bučuk rekao je da se na platu dodaju skromna plaćanja dežura, rad nedjeljom i minuli rad.

– Kod privatnika je drugačije i sve ide prema dogovoru i ugovoru i, naravno, preko bankovnog računa. U Holandiji, Francuskoj i Belgiji plate specijalista su od 4.000 do 5.000 evra. U Holandiji doktor ima oko 3.500 evra penzije. Kod nas je sve drugačije – naglasio je Bučuk.

Plate zdravstvenih radnika u inostranstvu

Njemačka

Medicinska sestra 41.000 evra godišnje
Ljekar od 4.200 do 7.100 evra mjesečno

Italija

Medicinska sestra 30.361 evra godišnje
Ljekar 80.000 evra godišnje

Slovenija

Medicinska sestra od 620 do 995 evra mjesečno
Ljekar 1.890 evra mjesečno

Hrvatska

Medicinska sestra od 937 do 1.400 evra mjesečno
Ljekar od 1.865 do 3.389 mjesečno

Srbija

Medicinska sestra 340 evra mjesečno
Ljekar 770 evra mjesečno

 

 

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime