Ratuju u Siriji, liječe se u Bosni: Liječenje džihadista o trošku građana

Ranjeni džihadisti, povratnici sa sirijskog ratišta u BiH, u većini slučajeva nesmetano se leče u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, i to o trošku građana.

Izvori bliski bezbednosnim strukturama u BiH navode da je do sada oko 40 ranjenika sa sirijskog ratišta lečeno u bolnicama u Sarajevu, Fojnici, Zenici i Travniku, a da je, pri tome, retko kojeg posetio i ispitao neko od istražilaca u BiH.

- Reklama -

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević ocenjuje da je odnos bezbednosnih agencija u BiH prema ranjenicima i povratnicima sa stranih ratišta krajnje neozbiljan i destruktivan, zbog čega je gotovo postala praksa da se takve osobe po zbrinjavanju i lečenju u nekim od federalnih zdravstvenih ustanova bezbrižno vraćaju na ratišta.

Posebno je, kaže, interesantna činjenica kako te osobe uspeju ranjene da pređu toliko granica i bez problema uđu u BiH, gde im se pruža medicinska pomoć.

– Sve se to radi uz znanje i manipulaciju države. Kada su, recimo SIPA ili OBA pregledale bolničke evidencije o dolasku ranjenika, iako su mediji objavljivali i imali informacije da se u datom momentu nalazi desetak lica sa sirijskog ratišta na lečenju? Niko nije preduzeo nikakvu meru, što znači da je to nešto u čemu učestvuju veliki bolnički centri, odnosno država, i to uz saznanje bezbednosnih agencija – kaže Galijašević.

Koliko država ozbiljno pristupa ovom problemu, kaže Galijašević, govori podatak da od 320 boraca iz BiH, za samo 17 je raspisana crvena poternica. Uz to, na potrenicama se manipuliše kvalifikacijom krivičnog dela.

– Imamo najnoviji primer Begzada Spahića, koji je uhapšen pre nekoliko dana u Turskoj zbog sumnje da je planirao samoubilački napad. On, recimo nije kvalifikovan kao terorista i neko ko je otišao ratovati za druge vojne formacije, nego je kvalifikovan kao lice koje je učestvovalo u nezakonitom prometu narkotika! Takva pravna kvalifikacija na graničnim prelazima ne znači ništa. Međutim, kada vi nekoga kvalifikujete kao teroristu, onda postoji drugačija procedura i odnos na graničnim prelazima prema tim osobama – ističe Galijašević.

Politička zaleđina

Politikolog religije i ekspert za islam Velizar Antić kaže da se svakome mora pružiti medicinska pomoć, ali da je u slučaju povratnika sa stranih ratišta ključno pitanje kako su oni, ranjeni mogli da neometano pređu toliki put i vrate se u BiH, gde im je pružena pomoć.

– Da nemaju političku zaleđinu ne bi mogli da rade to što rade. Ne možete im zabraniti da odu, ali da po povratku imaju podršku nekih političkih struktura, to je definitivno tako – zaključuje Antić.

 

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime