spot_img
spot_img

Радници из Турске стижу и у шљивике

spot_img
spot_img
spot_img

Због малог броја радника били смо принуђени да увозимо раднике из Турске за брање шљива, но ни то није довољно, јер их не можемо увести онолико колико нам треба.

Казао је ово за “Независне” Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

Наиме, према његовим ријечима, сезона бербе почиње, а радника нема.

“Ове године шљива је родила као никад до сада, али већ дуги низ година, иако је добар род, радне снаге је све мање”, казао је Дојчиновић.

Велики је недостатак радника те су због тога, како каже, били принуђени да их увозе из Турске.

“Нама би највише одговарало да увеземо 200 радника да раде на једној плантажи, али то је немогуће”, истиче Дојчиновић.

Према његовим ријечима, радници се жале на цијене сатнице, а и они заинтересовани су најчешће људи старије животне доби.

“Млади избјегавају рад на пољопривреди те претежно иду ван државе мислећи да ће њихов рад бити више плаћен”, каже Дојчиновић.

Како објашњава, сатница радника износи шест КМ, у шта је урачунат превоз и топли оброк.

За један дан радници у просјеку зараде 50 КМ, а неки раде и по 10 часова те тако зараде 60 КМ на дан.

“Плаћали би их више да можемо, али нисмо у могућности. Нас сваки радник кошта отприлике 80 КМ, а више од тога не можемо издвојити”, каже Дојчиновић.

Како додаје, тренутна ситуација је таква да воћари неће бити у могућности да покрију већи дио трошкова те ће највјероватније остати дужни добављачима.

Да људи нису заинтересовани за бербу, потврђују за “Независне” из предузећа “Агроимпеx Нова” из Бањалуке, гдје су казали да су због незаинтересованости радника принуђени да се сналазе како могу.

“Објавили смо оглас на нивоу читаве Босне и Херцеговине, гдје смо тражили раднике за бербу, а од тог огласа су нам се јавила само три заинтересована човјека”, казали су они.

Према њиховим ријечима, иако бераче добро плаћају, не могу наћи радну снагу.

“Нема људи, или ти људи неће да раде, сада смо принуђени да се сналазимо како можемо”, истичу они.

Како је за “Независне” казао Младен Марјановић, предсједник Удружења воћара Приједора, већ дужи низ година имају овај проблем.

“Наши су воћњаци мањи, па се због тога и успијемо снаћи, али ко има веће воћњаке, има огроман проблем са радницима”, каже Марјановић.

Према његовим ријечима, главни проблем радницима је недовољна накнада за рад, али они нису у могућности да им исплате више од сатнице од пет до десет КМ.

“Није проблем недостатак радника, проблем је што ти људи морају бити плаћени”, каже Марјановић.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img