spot_img
spot_img

Radar postao strah i trepet za vozače

Published:

spot_img

Niste vidjeli policiju na putu, ali plava koverta stigla vam je na kućnu adresu, i tako već godinu dana.

I sve to zbog dual radara, koji je postao strah i trepet za vozače, što i ne čudi jer je minimalna kazna za prekršaj  50 maraka. Nije cilj da se uzmu pare, nego da se vozaći nauče da smanje gas, kažu u Agenciji za bezbjednost saobraćaja

“Dual radar koji mjeri brzinu i evidentira prekršaj prekoračenja brzine bez prisustva policije izuzetno je efikasan na terenu bez obzira koliko se vozači ljutil na njega, ali složićete se, ljudski životi su nam najvažniji”, rekao je Milija Radović, iz Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Podvlače to i u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sa mobilnim radarima znatno je smanjen broj prekršaja, ali i stopa smrtnosti na putevima.

Priznaju da su kazne stroge, ali ljudi su, kažu, navikli da se pravdaju policiji, a sljedeći put opet krše propise.

“Dodir između policijskih službenika i lica koja su počinila prekršaj znate kako ide. Kad neko počini prekršaj uvijek ima 100 razloga zašto je pogriješio. Ne znam, bolest ova, bolest ona, žuri na posao i svagdje negdje. Jednostavno svi imamo svojih obaveza, svi žurimo, svi imamo nekih prečih stvari koje su bitnije od toga, ali jednostavno, u toj žurbi, u toj neopreznosti nastaju nezgode usljed nedovoljne pažnje”, objašnjava Goran Šmitran, glavni inspektor Policije za bezbjednost saobraćaja.

Na putevima u Srpskoj instalirana su dva dual radara. U policiji kažu da ih premještaju po potrebi, čim uoče da se negdje učestalo krše saobraćajni propisi. U zavisnosti od prekršaja, kazna može da bude i dvije hiljade maraka.

Ukoliko vozač vozi brže od dozvoljene brzine, na adresu vlasnika tablica stići će obavještenje. U roku od 15 dana može da odgovori ko je upravljao vozilom. Inače, prijava se odnosi na njegovo ime.

Mobilnim radarima ne smetaju ni kiša, ni snijeg, ni sunce. Imaju mogućnost snimanja saobraćaja i fotografisanja vozača, što direktno ide u elektronsku arhivu i ne može tek tako da se obriše. U policiji kažu da se dual radar pokazao i  kao dobar borac protiv korupcije.

 

 

 

 

(atvbl.com/infobijeljina.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img