spot_img
spot_img

Рад недјељом – да или не?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Све више локалних самоуправа подржава иницијативу Синдиката трговине и туризма о забрани рада или скраћењу радног времена недјељом.

Већина грађана сагласна је да је рад недјељом непотребан, али послодавци са друге стране, вјерују да им је баш недјељни пазар пресудан за успјешно пословање. Ова тема актуелна је и у земљама региона.

Трговинама је најчешће омогућено да и недјељом раде током цијелог дана, па је око 45.000 продавача широм Српске, недјељом на радном мјесту. Међу њима је највише жена.

– Мислим да је Синдикат трговине на добром потезу да одради овај дио посла, да се смањи рад недјељом и самим тим да побољшамо стање у породичној заједници, првенствено да људи проведу више времена код куће са дјецом са породицом – каже Жељко Недић, предсједник Регионалног синдиката Бијељина.

Минимално плаћени трговачки радници код нас, као и у земљама региона, надају се заслуженом дану одмора, а мишљења грађана су подијељена.

Дио анкетираних сматра да рад недјељом није оправдан због, како су истакли, законског права сваког радника да имају један слободан дан у седмици, док дио њих истиче како оправдавају рад недјељом због потребе куповине оних који су запослени и радним даном не могу да пазаре робу која им је потребна.

Послодавци вјерују да би им укидање једног радног дана значајно смањило приходе, посебно у градовима и општинама чија економија у највећој мјери зависи баш од трговине.

Међу њима је Бијељина која је као регионални трговачки центар посебно примамљива за купце и туристе из сусједних градова у Србији.

– Ми као асоцијација послодаваца се противимо потпуној забрани рада недјељом, мислимо да то није примјерено, нити нашим економским условима, нити менталитету – наводи Миле Стевић, предсједник Занатско – предузетничког удружења Предузетник.

Од прије осам година бијељинске трговине недјељом раде само у једној смјени, а иницијатива о потпуној забрани није разматрана.

Иста одлука на снази је у Источном Новом Сарајеву, гдје планирају додатно скраћење радног времена недјељом за два сата.

Савез општина и градова Републике Српске препоручује локалним заједницама да рад трговина недјељом барем ограниче на једну смјену и размотре њихово потпуно затварање.

– Ова мјера ће се у потпуности моћи примјењивати једино ако ми своје активности ускладимо са инспекцијским органима. Имате инспекцијске органе на локалном и републичком нивоу који треба да прате контролу примјене ових одлука – рекао је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске.

Да би направили корак ка стварању бољег социјалног амбијента, из Синдиката трговине најављују да ће у разговоре укључити и надлежно министарство, удружења послодаваца и потрошача и Привредну комору.

Препоруке су за сада испоштовали у Вишеграду и Мркоњић Граду, гдје су недјељом врата трговина затворена.

 

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img