Putno povezivanje dionica s Lukom Brčko i trasom obilaznice

Planovi Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH u narednom periodu vezani su za veoma značajne projekte u Brčko Distriktu koji se tiču izgradnje autoceste, ali i budućeg mosta prema Republici Hrvatskoj.

O izgradnji autoceste na dionici od Žepča do Tuzle i od Tuzle do Orašja već dugo se govori, ali do realizacije nikako da dođe. Stoga raduju najave iz državnog Ministarstva komunikacija i saobraćaja da je planirana njena izgradnja uz značajna ulaganja.

- Reklama -

„Takođe imamo značajna ulaganja koja bi trebala biti u narednom periodu u Luku Brčko koja se nalazi na osnovnoj mreži, ona je jako bitna za BiH zbog povezivanja intermodalnosti sa ostalim vidovima prometa“, kaže Mladen Goluža iz Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

„Poznato je da su naši glavni kooperanti firme iz tuzlanskog dijela tako da put o kojem se priča već duže vrijeme, ustvari autocesta Tuzla-Orašje bi pomoglo mnogo pomoglo i nama i njima za brži transport roba koje dolaze u Luku Brčko“, ističe Marinko Viljušić, direktor Javnog preduzeća Luka Brčko.

Planovi državnog Ministarstva komunikacija i saobraćaja vezuju se još i za početne korake oko projektovanja izgradnje mosta koji bi povezivao područje Brčko Distrikta i susjedne Hrvatske.

„Međutim još nisu prostornim planovima RH određene lokacije, a vezano za izgradnju infrastrukture u Brčkom, trenutno se gradi obilaznica oko Brčkog i s tim bi se dobili neki potrebni elementi budućega mosta koji bi povezivao prekogranično BiH i Republiku Hrvatsku“, dodaje Goluža.

„Da bi bilo idealno da se može nekakav dogovor postići da se napravi jedan takav infrastrukturni objekat kao što je novi most gdje bi se ovaj dakle BD RS i BiH kako god hoćete povezali sa RH i sad kad bi mene neko pitao to bi bilo idealno rješenje tamo na početnoj stacionaži od obilaznice od kružnog toka“, kaže direktor Javnog preduzeća Putevi Brčko Distrikta Miroslav Miškić.

Izgradnjom mosta sasvim sigurno će se rasteretiti trenutni saobraćaj koji se odvija u Brčkom i otkloniti zagušenja koja se povremeno znaju dešavati, a biće omogućen i brži transport roba sa susjednom ali i državama EU.

 

 

 

 

(federalna.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime