spot_img
spot_img

Путарина у Српској чак 39 пута скупља него у Швајцарској

spot_img
spot_img
spot_img

Влада Републике Српске усвојила је данас Уредбу о висини путарине, којом се утврђује висина путарине на свих 106 километара ауто-пута који је у употреби и то кроз затворени систем наплате путарине.

Уредба регулише и годишњу цијену путарина за различите категорије возила, а она вишеструко надмашују годишњу цијену у неким од најразвијенијим земљама Европе.

Тако, на примјер, цијена годишње путарине од Добоја до Бањалуке за путничка возила износи 2.800 КМ, што је чак 13 пута више него у Словенији гдје годишња вињета износи 110 евра, односно око 215 марака.

Колико је скупа путарина на ауто-путевима у Републици Српској још више дочарава податак да је вињета у Аустрији мање од 90 евра (89,20), или 174 марке, што је невјероватних 16 пута мање него на поменутој дионици Добој – Бањалука.

Још невјероватнији податак је да је на горе наведеној дионици у Републици Српској годишња путарина скупља више од 39 пута него у Швајцарској, гдје возаче годишња вињета кошта 71 КМ, односно 40 швајцарских франака.

Од Шведске смо још даље него од већ поменутих земаља. Наиме, годишња вињета у овој земљи износи свега 6,40 евра, односно 12,5 марака, што је вртоглавих 224 пута мање него ако купите годишњу путарину од Добоја до Бањалуке.

О томе колико су наше путарине скупље него у земљама попут Њемачке, Финске, Белгије, па чак и Албаније и Црне Горе, не вриједи ни говорити, јер се у тим земљама не плаћа путарина за путничка возила.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img