spot_img
spot_img

Пумпаџије у Српској кажњене са милион марака

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Током марта широм Српске извршено је 129 контрола бензинских пумпи, а у 71 случају утврђени су одређени пропусти, на основу чега су поступајући инспектори издали 142 прекршајна налога у вриједности од 1.037.200 КМ, потврдили су за “Независне новине” из Инспектората РС.

Републичка управа за инспекцијске послове и надлежна тржишна инспекција од 5. марта врше интензивне контроле бензинских пумпи на територији Српске, а предмет контроле је поштовање Уредбе о ограничавању марже приликом формирања цијена течних нафтних деривата.

Како кажу, трговцима који обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима том уредбом прописује се максимална велепродајна маржа у износу од 0,06 КМ по литру, док се трговцима који обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима прописује максимална малопродајна маржа у износу од 0,25 КМ по литру.

“Прописане казне су високе, а сваки прекршај ће бити строго санкционисан. За кршење ове уредбе прописана је казна за трговца као привредно друштво у износу од 10.000 КМ, те за одговорно лице 5.000 КМ”, наводе из Инспектората.

Поред пумпи, тржишни инспектори контролисали су и продајне објекте, односно маркете и тржне центре, гдје је установљено 4.239,37 КМ незаконито стечене добити, потврдили су за “Независне новине” из Инспектората Републике Српске.

“Неправилности у продајним објектима се не односе искључиво на прекорачење марже, већ и на остале пропусте, као што су, истицање цијена, исправна декларација и слично”, казали су из Инспектората.

Додају да се субјекти ухваћени у прекршају нису придржавали маржи приликом формирања продајних цијена, па је тако проценат прекорачења био од 0,05 па све до 33 одсто. “Инспектори тржишне инспекције су, према Уредби о ограничавању маржи, извршили 37 контрола тржних центара и маркета, гдје су у 25 случајева установили одређене неправилности. На основу овога, поступајући инспектори издали су 58 прекршајних налога у износу од 261.400 КМ”, наводе из Инспектората. Истичу да интензивне контроле у трговачким центрима широм Српске трају већ петнаестак дана те имају за циљ поштовање Уредбе.

“Ограничење марже односи се на основне животне намирнице, као што су со, животињска маст, сунцокретово уље и биљна маст, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер и друго”, казали су из Инспектората.

Како кажу, измјенама и допунама Уредбе о ограничавању маржи од промета робе, прописано је да се максимална маржа у велепродаји за наведене производе може обрачунати у апсолутној вриједности од шест одсто, а у малопродаји у износу од осам одсто. Како наводе из Инспектората, тржишни инспектори реаговали су и када је у питању појава ограничавања куповине одређених намирница, као што су брашно и уље од стране маркета.

“По основу повреде права потрошача и Закона о заштити потрошача издата су четири прекршајна налога у вриједности од 5.600 КМ”, наводе из Инспектората. Истичу да је тржишна инспекција Републике Српске ангажована у пуном капацитету и да ће наставити са контролама.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img