spot_img
spot_img

Провјеравао бирачки списак и открио да је пријављен у Аустрији и да је већ гласао

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Једна грађанка Босне и Херцеговине са правом гласа одлучила је да провјери да ли су она и њена породица пријављени за гласање и том приликом открила је да је њен син неким чудом пријављен у Аустрији.

“Може ли ми неко ово објаснити? Кад смо вечерас провјеравали да ли се налазимо на бирачком списку и на ком мјесту гласамо, сазнали смо да је мој син пријављен у Аустрији и да је већ тамо гласао путем поште. Забуна није, јер је поред имена и презимена и његов матични број. А он се није макнуо из БиХ и никад није живио у Аустрији”, написала је огорчена жена на Фацебооку.

Портпарол Централне изборне комисије Босне и Херцеговине (ЦИК БиХ) Максида Пирић објаснила је за “Радиосарајево.ба” да ово није једини случај злоупотребе личних података, те да се дневно у просјеку јаве два до три слична случаја.

“Позивали смо све бираче да провјере свој статус регистрације на wеб страници и јављају нам се дневно два до три случаја бирача у БиХ који нас информишу да их је неко, без њихове воље знања, регистровао да гласају изван БиХ”, напоменула је Пирић.

Према њеним ријечима, за регистрацију бирача изван БиХ, било је потребно да се попуни образ, потпише образац, да се уз образац приложи тражена документација, између осталог, важећи идентификациони документ.

Пирић објашњава да ЦИК није истражни орган и не може утврдити да ли је неко злоупотријебио личне податке бирача изван БиХ.

“Цјеловиту информацију са документацијом са којом ми будемо располагали доставићемо надлежном тужилаштву да поступи по својим овластима”, рекла је она за “Радиосарајево.ба”.

На питање да ли грађани треба да буду забринути због наведеног случаја, Пирићева је рекла да је ЦИК БиХ позвао бираче да се пријаве и провјере своју регистрацију.

“Уколико има тих случајева треба их пријавити ЦИК-у како би онда ЦИК све то доставио надлеженом тужилаштву. Вјерујемо да ће тужилаштво истражити цијелу ситуацију и санкционирати и казнити оне који буду злоупотријебили личне податке и фалсификовали документе”, изјавила је Пирић.

Уколико желите да провјерите да ли сте на бирачком списку то можете урадити кликом ОВДЈЕ.

 

 

 

 

 

(radiosarajevo.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img