spot_img

Prošle godine na putevima BiH svakog dana život izgubila jedna osoba

Published:

spot_img

U BiH je prošle godine u saobraćajnim nesrećama u prosjeku skoro svaki dan poginula po jedna osoba, navodi se u izvještaju koji je juče objavio BIHAMK.

U 2017. godini u BiH je smrtno stradalo 300 osoba, a više od 10.200 teže ili lakše povrijeđeno. U prosjeku su svakodnevno zabilježene 103 saobraćajne nesreće i nezgode.

Procentualno je u 2017. godini zabilježen manji broj nesreća u odnosu na godinu prije.

Najviše nesreća desilo se na području Kantona Sarajevo (37,37 %), a slijede Zeničko-dobojski (15,35 %)i Srednjobosanski kanton (11,77 %).

Iz BIHAMK upozoravaju da posebno zabrinjava stanje u Tuzlanskom kantonu gdje broj nesreća konstantno raste, dok je u Posavskom kantonu i Kantonu 10 došlo do manjeg povećanja.

Veliki broj nesreća na putevima u BiH rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture.

Nepropisna i brzina neprilagođena uslovima na putu jedan su od najčešćih uzročnika saobraćajnih nesreća (blizu 32,7 %), slijede nesreće koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, zatim one nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, dok ostali uzroci podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, nepovoljne uslove na putu i drugo.

Među greškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti, odstojanju između vozila.

Najveći broj saobraćajnih nesreća zabilježen je na ulicama u naselju (više od 42 %), a zatim na magistralnim putevima, slijede lokalni pa regionalni putevi.

Posmatrajući podatke u proteklih 15 godina može se zaključiti da je rast broja nesreća i stradalih u njima zaustavljen 2008. godine, te je četiri godine poslije došlo do smanjenja tog broja, ali četiri godine nakon toga obilježila su nova povećanja. Tek prošle godine taj je trend ponovo zaustavljen.

 

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img