spot_img
spot_img

Prosječna starost građevinara u BiH čak 49 godina: Nema dovoljno molera, zidara, a ni inženjera

spot_img
spot_img

Prosječna starost zaposlenih u građevinarstvu je od 40 do 49 godina. Na tim osnovama mi ne možemo u budućnosti graditi svoju konkurentnost u ovom sektoru – istaknuto je na Danu građevinara koji je održan u Sarajevu, a koji je bio posvećen temi “Deficit kadrova u građevinarstvu” i uticaj ove pojave na konkurentnost građevinarstva u zemlji i inostranstvu.

– Deficit kadrova u građevinarstvu odnosi se kako na zanatske kadrove (molere, zidare…), tako i na inženjerske kadrove, te već danas možemo reći da moramo uvoziti inženjerski kadar – rekla je Dženana Hodžić, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore FBiH.

Ona je istakla da je prema zvaničnim statitičkim podacima, BiH u protekle četiri godine napustila 151.000 radno sposobnog stanovništva sa tendencijom daljeg odliva radno sposobnog stanovništva, a ova pojava se posebno odražava na građevinski sektor.

Profesor Građevinskog fakulteta u Tuzli Zahid Bašić istakao je da je u poslednje dvije do tri godine primjetan odlazak velikog broja kadrova iz oblasti građevinarstva u evropske zemlje, najviše u Nemačku, a jedan od razloga odlaska je činjenica da kadrovi u građevinarstvu, pogotovo visokoobrazovani, nisu dovoljno plaćeni.

Po njemu, problem je uopše i pronaći zaposlenje u oblasti građevinarstva, a s druge strane konstatovao je da su mladi u Bosni i Hercegovini u proteklih deset godina još uvek bili zainteresovani za građevinarstvo, što potvrđuje i veliki broj mladih ljudi koji polažu prijemne ispite na ovim fakultetima. On je dodao da je potrebna i dodatna edukacija, a ukazao je i na problem neopremljenosti građevinskih fakulteta.

 

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img