Prosječna plata nedostižna za većinu radnika

Najviše radnika u Republici Srpskoj mjesečno zarađuje od 370 do 610 maraka, a nižu platu od republičkog prosjeka na kraju prošle godine imalo je gotovo 164.000 zaposlenih.

Podaci Poreske uprave RS o ličnim primanjima po osnovu radnog odnosa, koji su objavljeni juče, a odnose se na drugu polovinu prošle godine, pokazuju da je u decembru posao imalo 252.819 osoba, a među njima je ubjedljivo najviše bilo onih sa mjesečnom zaradom od 370 i 610 maraka.

- Reklama -

Manju platu od republičkog prosjeka, koji je u decembru 2016. iznosio 835 KM, primalo je 163.795 radnika dok su iznad prosjeka zarađivala 89.024 radnika. Najnižu platu od 370 maraka u decembru je dobio 13.161 radnik.

Sa druge strane plata u iznosima od 831 do 1.000 KM došla je na račune 25.281 radnika, a zanimljivo je da su u decembru čak 63.743 radnika zaradila od 1.000 do 2.000 KM, pa i više.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da je jasno da platu ispod republičkog nivoa primaju zaposleni u realnom sektoru i da, nažalost, nema ni značajnijih najava da će njihovi novčanici biti deblji.

U ovom momentu je, kaže, teško očekivati da mnogi radnici dostignu prosječnu platu od 830 maraka, a kamoli da je premaše.

– Prosječna republička plata tolika je zbog budžetskih korisnika. Ne želim da pravim razdor između javnog i realnog sektora, jer ima i radnika koji su na budžetu a mukotrpno zarade platu i čija plata zaista nije visoka, ali je i veliki broj onih koji ne zarade previsoke plate koje imaju – smatra Škrebić.

Javna potrošnja, naglašava, mora biti smanjena da bi se poremećeni sistem raspodjele vratio u normalu.

– Treba da se poradi na smanjivanju stope oporezivanja rada i za taj dio za koji se smanje porezi i doprinosi povećaju plate – istakao je Škrebić.

Posljednji podaci Poreske uprave RS nisu iznenađujući ni za čelne ljude u sindikatu. Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić ističe da vrijednost prosječne republičke plate ne odgovara stvarnom stanju isplaćenih plata.

– Radnici u realnom sektoru imaju bezobrazno male plate – rekla je Mišićeva i naglasila da je situacija alarmantna, te da institucije RS koje treba da kontrolišu isplate plata, način obračuna i uplate doprinosa, konačno treba da rade svoj posao.

Da je situacija zabrinjavajuća slaže se i ekonomista Zoran Pavlović, koji kaže da je vidljivo da 60 odsto radnika zarađuje ispod republičkog prosjeka i da se povećava razlika između zarada u realnom i javnom sektoru.

– Neophodno je da se što prije pristupi analizi problema i tada će se sigurno shvatiti da nedostatak novih investicija i novog zapošljavanja zbog loše poslovne i političke klime u BiH toliko košta građane da i oni koji rade imaju sve manje i manje – zaključio je Pavlović.

Podaci Saveza sindikata RS iz decembra prošle godine su pokazali da su plate više od prosječne imali zaposleni u finansijskim djelatnostima i osiguranjima, informatici i komunikacijama, javnoj upravi i odbrani, vađenju ruda i kamena, te djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalnog rada, a najniže u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

Ispod minimuma

Manje od minimalne plate lani je zaradilo 13.310 zaposlenih. U Poreskoj upravi RS su pojasnili da se primanja ispod 370, odnosno 320 KM odnose na radnike koji su u određenom periodu bili prijavljeni na manje od 40 časova sedmično ili su tada bili na bolovanju. Najviše radnika sa platom manjom od 370 maraka evidentirano je u septembru – 14.516, a najmanje u decembru prošle godine -13.310.

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime