Prosječna plata ne pokriva ni pola troškova

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart 2019. godine iznosi 2.024,40 KM i za 4,60 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za januar 2019. iznosila je 924 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 10 KM je viša od prosječne plate isplaćene u decembru 2018. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,64 posto

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

- Reklama -

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

1.Prehrana – 38,8 odsto

2.Stanovanje i komunalne usluge – 15,4 odsto

3.Higijena i održavanje zdravlja – 5,8 odsto

4.Obrazovanje i kultura – 12,5 odsto

5.Odjeća i obuća – 14,8 odsto

6.Prevoz – 6,8 odsto

7.Održavanje domaćinstva – 5,9 odsto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 81 artikal. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za devet stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, piše Klix.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime