Prosječna plata ne pokrije ni pola potrošačke korpe

Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u RS u decembru 2017. godine koštala je 1.877,79 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata za ovaj mjesec u iznosu od 835 KM, pokrivala sa svega 44,47 odsto, podaci su Saveza sindikata RS.

Najviše prosječne neto plate u decembru isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja 1.310 KM i bile su manje za 0,46 odsto u odnosu na novembarsku zaradu, a najniže u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i to svega 548 KM i bile su manje za 2,32 odsto u poređenju sa platom iz novembra 2017. godine.

- Reklama -

Iz Sindikata ukazuju da su niske prosječne neto plate u decembru 2017 godine primili i radnici u građevinarstvu 532 KM, zatim zaposleni u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 560 KM, kao i radnici u oblasti ugostiteljstva i turizma čija je decembarska plata iznosila 587 KM.

Prosječna decembarska neto plata zaposlenih u trgovini iznosila je 596 KM, u djelatnosti poslovanja nekretninama 624 KM, zatim u oblasti saobraćaja i skladištenja 630 KM, te u prerađivačkoj industriji 664 KM.

Njihove decembarske plate pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 29,18 do 35,36 odsto.Ukupne potrošačke cijene u decembru u odnosu na novembar 2017. godine, nisu se mjenjale.

Sindikalci su izračunali da su najviše novca porodice u Srpskoj u decembru prošle godine trošile za prehranu 691,68 KM i za stanovanje i komunalne usluge 581,32 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 103,40 KM. Odjeća i obuća koštali su 136,25 KM, higijena i njega zdravlja 88,36 KM, prevoz 194,4 KM, te obrazovanje i kultura 82,38 KM.

Iz navedenih podataka jasno je da u RS najniži životni standard imaju radnici u privredi, iz čega je sasvim jasno da je imperativ potpisivanje Opšteg i granskih kolektivnih ugovora te povećanje plata ovim i svim ostalim radnicima u RS.

 

 

 

 

 

(blic.rs)

1 komentar

  1. Za to su u brcko distriktu da se narod nebi patio ako nema koliko mu treba OTELI i ono malo socijale i to fasistickim metodama dok oni uhljebljeni imaju i do 4000 km dzeparca
    BRČKO..NASTAVLJENA NEVIDJENA FAŠISTICKA HAJKA NA KORISNIKE SOCIJALNE POMOĆI. MNOGI SU OVE GODINE DOBILI NEGATIVNA RJESENJA I OTELI IM MRVICU HLJEBA. OVOGODISNJA RJEŠENJA SU PREPISKA PROŠLOGODIŠNJIH TAKO DA SU PO ISTOM ZAKONU I ČLANU I STAVU ISTOG ZAKONA PROŠLOGODIŠNJA POZITIVNA A OVE GODINE SU NEGATIVNA. ČISTI KRIMOFAŠIZAM.ŠTO JE JOŠ GORE IZ KANCELARIJA U CENTRU ZA SOC. ZAŠTITU ISTJERUJU BIJEDU IZ KANCELARIJA BIJEDU I BOLESNE KOJI SU DOŠLI PO INFORMACIJE A NJIHOVE DOKUMENTACIJE NEMA NIGDJE KAO I MIŠLJENJA KOMISIJE.NEKI IZ CENTRA OBJAŠNJAVAJU DA SU SE MOZDA NEKI IZLIJEČILI.U RAZGOVORU SA NEKIM SAM SAZNAO DA SU MNOGI U LOŠIJEM ZDRAVSTVENOM STANJU ŠTO NALAZI POKAZUJU.VJEROVATNO TE NALAZE NIKO NIJE NI POGLEDAO. KADA SAM TRAZIO U SOBI BROJ 3 SOCIJALNOG GDJE RADE 2 NEPISMENE RADNICE DA MI POKAZU MOJE PAPIRE I MIŠLJENJE I NALAZ KOMISIJE KAKO PIŠE U RJEŠENJU POČELE SU SE SMIJATI KAZU TO NE DAJU NIKOME STO UPUCUJE NA KRIMINAL..ZNAČI DA TI DIKUMENTI I NE POSTOJE…OTELI SU I OSNOVNO LJUDSKO PRAVO.PRAVNICA IZ OPSTINE MI JE REKLA DA IMAM ZAKONSKO PRAVO NA PRISTUP SVOJOJ DOKUMENTACIJI I NALAZU I MIŠLJENJU KOMISIJE…..KADA SAM IM REKAO DA CE BITI GLAVNA TEMA NA INTERNETU SMIJEH JE NAGLO POSTAO KISEO. INACE KAZU DA JE POSLANA NEKA INSPEKTORICA IZ VLADE I SKINULA KOGA JE HTJELA.INFORMACIJA OD RADNIKA CENTRA.KRIMINAL.SVE TE ODBIJENICE JE POTPISAO SEF ZDRAVSTVA SABRIJA ČANDIC KOJI JE VJEROVATNO UPUCEN U SVE TO.MOŽDA CE TE PARE USMJERITI NA VIŠAK OPŠTINSKIH NE..RADNIKA KOJIH PO RIJECIMA JEDNOG INSPEKTORA IZNOSI I DO 80%. I DALJE SE HAJKA NASTAVLJA NA UGROZENE DOK ONIMA KOJI NISTA NE RADE PLATA IZNOSI I DO 4000 KM SA SVAKOJAKIM KOMISIJAMA I DODACIMA. SVE U SVEMU U BRCKOM VLADA NEOFAŠIZAM

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime