spot_img
spot_img

Просјечна плата и остале бајке

spot_img
spot_img
spot_img

Више од три четвртине запослених у Републици Српској мјесечно зарађује износе који нису ни близу просјечне нето плате, која је у августу ове године износила 910 КМ.

Према подацима Завода за статистику РС, у Српској је у марту 2019. у РС било запослено 269.313 радника. Кад се у обзир узму просјечне плате по дјелатностима, чак 206.827 ради за плату 785 КМ и мање, док више од 66 одсто својим примањима не досеже ни трошак прехране из синдикалне потрошачке корпе за четворочлану породицу.

Подаци Савеза синдиката РС показују да је у августу ова корпа укупно коштала 1.886 марака, од чега је издатак за прехрану износио 704 КМ.

Са најнижим просјечним платама, између осталих, животаре и радници који су најбројнији у РС, а то су грађевинари који у просјеку зарађују 628 марака, угоститељи – 642, трговци – 696 КМ. Запослени у прерађивачкој индустрији мјесечно у просјеку зарађују 756 КМ, што значи да они својим примањима поменути издатак за храну премашују за неких 50-ак КМ.

С обзиром на то да раст примања грађана уназад деценију ни приближно није пратио повећање трошкова живота, не чуди што се животни стандард многих породица у РС у овом периоду срозао.

Миленко С, конобар из Бањалуке, каже да мјесечно зарађује 700 КМ, те да његов радни дан неријетко траје по десет и више сати.

– Супруга ради у једном маркету, за плату од 650 марака, што значи да се наша мјесечна примања крећу око 1.350 КМ. Код мене буде и нешто бакшиша, али то је таман за неке дневне потребе, док сам на послу. Имамо двоје дјеце, два школарца, па док поплаћамо све неизбјежне трошкове остане нам таман толико да се прехранимо. Срећа, нисмо подстанари, јер бисмо, у том случају, били више гладни него сити. Размишљамо и о одласку у иностранство, да бар знамо за шта радимо – истиче наш саговорник.

У удружењима потрошача наглашавају да је најтеже управо оним породицама у којима оба члана раде за ниске плате.

– Још је добро кад неко прима просјечну плату, јер већина ипак ради за мање зараде, којима могу да покрију тек трећину потрошачке корпе. А трошкови живота само расту, што се неминовно одражава на квалитет живота. Зато наши људи све масовније одлазе у иностранство – каже извршна директорка Удружења грађана „Дон“ из Приједора Муриса Марић.

Из Савеза синдиката РС недавно су поручили да је одлазак људи, који треба да стварају нову вриједност, велики проблем, те да је услов за њихов останак повећање плата. Нагласили су да је, у правцу заустављања овог негативног тренда, важно повећање како најниже, тако и секторских плата.

– Имамо необориве аргументе за неопходност доношења оквирног трогодишњег документа, којим би Влада Српске прецизирала и обавезала се да ће плате у РС расти. У посљедњих 10 година из буџета су директно у подстицај реалном сектору отишле стотине милиона КМ, али се то није појавило као повећање плата ни у једном проценту. Наиме, на нивоу године плата није расла ни 12 КМ. Добит у привреди је на годишњем нивоу расла за преко 11, а плата ни за два одсто – рекла је предсједница овог савеза Ранка Мишић.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС поручују да предузимају све мјере за повећање плата у Српској и заустављање одласка младих људи, док послодавци понављају да раст плата мора да буде реалан, а да је за привреднике веома значајно и да буду смањени порези и доприноси.

Породици за храну дневно остане 13 КМ

Истраживање портала Српскаинфо показало је да је једној четворочланој породици у РС мјесечно за све издатке, осим хране, потребно цијелих 940 КМ.

Под претпоставком да један члан зарађују 650 марака, колико износи просјечна зарада у угоститељству, а други 695 КМ, колики је просјек у трговини, није тешко израчунати да домаћинству за прехрану мјесечно остане око 400 КМ.

То значи да четворочлана породица, односно, отац, мајка и двоје дјеце која иду у школу, дневно на храну могу да потроше око 13 КМ.

Наша рачуница је показала да се просјечан мјесечни трошак за станарину, гријање, струју, воду, одвоз смећа и одржавање зграде креће око 370, док интернет, кабловска, РСТ претплата и два рачуна за мобилни телефон коштају око 105 КМ. Једна породица у просјеку, а да не претјерује, потроши резервоар горива, што са једном мјесечном ђачком картом кошта око 130 КМ. За доручак двоје дјеце у школи, као и оброк, те по једну кафу за родитеље, мјесечно је потребно обезбиједити око 260 КМ, под претпоставком да нико од њих дневно не поједе нешто скупље од 2,5 КМ.

За хигијену, односно шампон, сапун, пасту за бријање, пасту за зубе, детерџент за веш, креме, санитарије, детерџент за суђе, треба око 70 КМ.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img