spot_img
spot_img

Промјена цјеновника: Пекари мијесе скупљи хљеб

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Због поскупљења електричне енергије, али и рекордних цијена пшенице на берзама, у БиХ је брашно поскупјело за 30 одсто, а очекује се и раст цијена пекарских производа од 10 до 20 одсто, кажи саговорници “Независних новина” из ове области и додају да се раст цијена очекује и у наредном периоду.

Наиме, како каже Зоран Кос, предсједник Удружења млинара Републике Српске, врећа бијелог брашна од 25 килограма сада кошта од 24 до 26 КМ.

“Ово су цијене брашна које млинари продају, јер су имали залихе пшенице које су набавили по цијени од око 200 евра по тони, док ће сада свака нова набавка пшенице подизати цијену брашна, јер је пшеница прешла цифру од 300 евра по тони”, казао је Кос за “Независне новине”. Додао је да се у наредном периоду очекује додатни раст цијене брашна, јер је пшеница све скупља.

“Тако да можемо рећи да нас сваки наредни мјесец очекују нове цијене брашна”, истиче Кос.

Драган Вучић, извршни директор за оперативно пословање сарајевске компаније “Клас”, казао је за “Независне новине” да цијене пекарских производа, али и брашна расту, те да се очекује поскупљење њихових производа.

“Што се тиче цијене брашна, она је и у претходном периоду расла за неких 20 одсто, тако да сада очекујемо додатни раст више од пет одсто, а што се тиче пекарских производа, очекујемо да цијене порасту од 10 до 20 одсто”, казао је Вучић и додао да све опет зависи од врсте производа.

“Иако већ дужи период полубијели хљеб кошта 0,50 КМ, а народни једну КМ, видјећемо колико ћемо моћи то држимо управо због високих цијена сировина”, казао је Вучић. Како је рекао, на цијену коштања утиче и велики раст цијене пшенице, а и поскупљење електричне енергије, која је поред брашна један од саставних дијелова трошка. Истиче да, када је у питању набавка сировине, односно набавка пшенице и даље је цијена висока, те с тенденцијом раста.

“Данас пшеница кошта 305 евра по тони. Ми смо очекивали да ће у неком периоду доћи до стангирања цијена, али берза показује да ће до средине 2023. године цијене да расту”, казао је Вучић и закључио да у овој години сигурно неће доћи до враћања на старо, односно до појефтињења. Да је цијена брашна висока, те да је у протеклом периоду порасла за неких 30 одсто, каже и Саша Тривић, предсједник Удружења пекара Републике Српске и власник Пекарско-сластичарског друштва “Крајина клас”.

“Брашно је скупље за 30 одсто, док је електричена енергија поскупјела више од 30 одсто, тако да се може очекивати да у наредном периоду дође до већих цијена пекарских производа за 10 одсто”, нагласио је Тривић.

Раденко Пелемиш, предсједник Удружења млинара и пекара регије Бијељина, истиче да је у овој регији дошло до поскупљења пекарских производа за 20 одсто због већих цијена пшенице и брашна, али и осталих енергената. Да су веће цијене удар на џеп потрошача, каже и Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана “Дон” Приједор.

“У ову годину смо ушли с великим поскупљењима, а посебно основних животних намирница, што утиче на велики број грађана”, казала је Марићева за “Независне новине” и додала да је у посљедњих пет-шест мјесеци присутан тренд раста цијена, те да се томе не назире крај.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img