spot_img
spot_img

Прокључаће цијене кафе и у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img

Због поремећаја на свјетском тржишту и виших цијена сировина, кафа ће у наредном периоду додатно поскупјети и на тржишту Босне и Херцеговине.

Наиме, огромне залихе зрна кафе у Вијетнаму се смањују те ће то још више погурати растуће глобалне цијене те би се залихе до краја септембра могле преполовити у односу на претходну годину.

Да ће доћи до поскупљења кафе на домаћем тржишту потврдио је и Драган Грбић, главни пржионичар и шеф производње у “Фабрика Coffee” из Бањалуке, који каже да су цијене кафе на берзанским тржиштима абнормално скочиле.

“Очекује се да у наредних 15 дана буде поскупљење сировина од 10 до 15 одсто. Највјероватније ће доћи и до поскупљења кафе, али ћемо се ми за наше клијенте и кориснике потрудити да то буде минимално и да овај период тренутних цијена одржимо што је могуће дуже”, истакао је Грбић за “Независне новине”.

Према његовим ријечима, сировине су у односу на прошлу годину поскупјеле за више од 35 одсто.

“Добављачи говоре да би цијене кафе требало да се стабилизују до октобра, међутим сумњам у то. Поскупљење се највише односи на сировину за производњу домаће кафе јер је у Бразилу дошло до временских непогода и уништено је више милиона врећа кафе. Сировина има, али их је теже набавити, међутим ми имамо сталне добављаче који се труде да нас увијек испоштују”, нагласио је Грбић.

Момчило Бањац, директор компаније “Минеа” из Градишке, навео је за “Независне новине” да је поскупљење кафе кренуло још прошле године.

“Задњих десетак дана нагло су берзанске цијене кафе отишле горе, као и долар, и ми очекујемо да ће цијене кафе бити повећане. Још је рано говорити јер не знамо како ће се берза понашати наредних дана. Неки претпостављају да ће цијене ићи горе, а сигурно је да неће ићи доље”, казао је Бањац.

По његовом мишљењу, кафа би требало да поскупи јер од прошле године произвођачи овог напитка лоше послују због повећања цијена сировина.

“Тренутна цијена кафе је око 17 КМ по килограму. Има и јефтинијих варијанти, које коштају око 14 КМ. И цијене других сорти кафе расту на свјетском тржишту, тако да не знамо колико ће се ове цијене задржати”, нагласио је Бањац.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у првих седам мјесеци ове године у Босну и Херцеговину је увезено 11.147.903 килограма кафе у укупном износу од 115.185.986 КМ, рачунајући и плаћене дажбине.

“Највише кафе је ове године дошло из Бразила, и то за скоро 65 милиона КМ рачунајући плаћене дажбине. Затим слиједи кафа из Индије за више од 20 милиона КМ рачунајући дажбине, те Италије за 14 милиона КМ”, стоји у подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ.

У истом периоду прошле године увезено је 12.706.445 килограма кафе у укупном износу од 80.475.398 КМ.

И овај податак показује да је прошле године увезено више килограма кафе него ове, и то за мање новца, што се једино може оправдати вишим цијенама овог топлог напитка.

С друге стране, из БиХ је ове године извезено 87.643 килограма кафе вриједности 910.394 КМ.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img