spot_img
spot_img

Произвођачи у Семберији збрајају штете након олујног невремена, требају помоћ надлежних

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Посљедице нестабилног времена у БиХ већ се броје у милионима.

Произвођачи у Семберији трећи дан збрајају и санирају штете након олујног невремена које је протеклих дана захватило и ову регију. За прецизну процјену још је рано, али већ сада је јасно да ће требати помоћ надлежних.

Вишечлана породица Витомира Ђокића живи од пластеничке производње. Све што имају и од чега живе, кажу, налази им се на њиви. Олујно невријеме причинило им је огромну штету коју сами не могу санирати.

“Имамо 34 пластеника, ту имамо паприку, парадајз, краставац. Штета је велика, оно што је највећи проблем је тај најлон, а једним дијелом је уништило и производе. Олуја је наплравила огромну штету”, каже Витомир.

“Производња под отвореним небом, мора бити предмет осигурања”, наводе у ресорном министарству, гдје су обећали помоћ свим произвођачима који су претрпјели штету од олујног невремена, али и да произвођачи треба да буду регистровани и осигурани како би остварили право на помоћ.

“Сви ћемо учествовати у санацији штете на сваки могући начин, али причам вам као неко ко мора поштовати правила, Законе, уредбе, морамо бити у формално-правном смислу неко ко испуњава услове, да би могли одреаговати”, појаснио је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС (СНСД).

На подручју Бијељине проглашено је стање елементарне непогоде. Комисије за процјену штете су на терену.

“Настојимо у што краћем року збрајати штету и доћи до података, како би у складу са буџетским могућностима на локалном нивоу, учествовали у накнади дијела штете коју су претрпјела пољопривредна газдинства”, рекао је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине (СДС).

Процјена штете ће се, наводе, вршити приоритетно на пољопривредним усјевима и објектима јавне инфраструктуре, а након тога, уколико буде могућности, и на индивидуалним објектима, у сарадњи са савјетима мјесних заједница.

 

 

(federalna.ba)

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img