spot_img
spot_img

Прође година, власти ни на видику

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

За неколико дана навршиће се година од посљедњих општих избора, власт на нивоу БиХ и ФБиХ још није формирана, а када ће то бити – нико се не усуђује прогнозирати.

Формирање власти на нивоу БиХ запело је у вези с избором мандатара за састав Вијеће министара јер Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ, и његов бошњачки колега Шефик Џаферовић условљавају именовање кандидата (Зоран Тегелтија, бивши министар финансија РС) слањем АНП у Брисел, док Милорад Додик, српски члан, не жели на то да пристане. Прије неколико дана Додик је рекао да ће условити формирање власти на нивоу БиХ тиме да стране судије оду из Уставног суда БиХ. Подсјећамо, предсједавајућег Вијећа министара именује Предсједништво БиХ, а одлука о именовању се доставља Представничком дому на одобравање. Проблем је што до краја није конституисана ни Парламентарна скупштина БиХ, односно још нису изабране сталне комисије, између осталог и комисије за припрему за избор Вијећа министара. Такође, странке које су добиле највеће повјерење грађана у БиХ не могу да се договоре ни око редовне сједнице оба дома Парламентарне скупштине БиХ и док се они међусобно условљавају, милијарде КМ чекају на ратификацију како би се искористиле у инфраструктурне пројекте.

Душанка Мајкић (СНСД), српски делегат у Дому народа БиХ, каже за “Независне” да цијела ова политичка ситуација дјелује обесхрабрујуће.

“Година дана је прошла, а изборни резултати се не могу имплементирати. Сви важнији документи, закони, споразуми, буџет – све стоји. Немогуће је да буде имплементирано јер Савјет министара у техничком мандату не може доносити важне одлуке ни законе”, истиче она и додаје да је било безброј састанака у протеклих годину дана, али без резултата.

“Довољно би било да Бакир Изетбеговић, лидер СДА и делегат у Дому народа БиХ, назове своја два члана Предсједништва и каже им да именују предсједавајућег Савјета министара. И онда би све кренуло”, истиче Мајкићева.

Шемсудин Мехмедовић, посланик СДА у Представничком дому БиХ, који је добио највише гласова за мандат посланика на прошлогодишњим општим изборима који су одржани 7. октобра, каже да је на сцени политичко мешетарење и да питање конституисања власти треба упутити руководиоцима четири-пет политичких партија у БиХ које имају претензије да буду власт.

“Да би се нешто промијенило, да би се донијели нови закони који би спријечили оваква мешетарења, потребно је да парламент ради, а то се не дешава”, каже Мехмедовић. Истиче да га не би зачудило да провођење резултата избора на нивоу БиХ и ФБиХ доживи судбину Мостара.

Вехид Шехић, политички аналитичар и некадашњи предсједник ЦИК БиХ, каже да је понашање изборних побједника неодговорно према грађанима БиХ, посебно онима који су им дали повјерење.

“Међутим, изборне побједнике не интересују грађани који су им дали повјерење, те због тога и годину дана нема извршне власти на нивоу БиХ и ФБиХ, а ни Парламентарна скупштина БиХ не функционише”, каже Шехић.

Као и Мехмедовић, и он спомиње град Мостар.

“Они имају одличан примјер – град Мостар, у којем од 2012. нема Градског вијећа и то тако функционише”, истиче он и додаје да је потребно мијењати законе и Устав, како би се овакве ситуације спријечиле.

“Без тога ћемо увијек имати овакве ситуације”, закључује некадашњи први човјек ЦИК БиХ.

Сједница тачно у подне

Колегиј Представничког дома БиХ данас у 12 сати одржаће сједницу.

С ове сједнице, како је већ најавио Денис Звиздић, предсједавајући овог дома, требало би да буде послан позив Колегију Дома народа БиХ и Предсједништву БиХ за заједничку сједницу на којој би се разговарало о неимплементирању власти на нивоу институција БиХ, али и о именовању предсједавајућег Вијећа министара БиХ.

Човић: Компромисом до деблокаде

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је да разговори који се воде посљедњих дана указују да ће бити нађен компромис да профункционише Вијеће министара, а тиме и Парламентарна скупштина БиХ.

Човић је рекао да нема ниједног разлога да то не буде урађено и да политичка надмудривања која су лагано оптерећена неким другим темама буду остављена.

“Треба нам још мало труда, међусобног повјерења и раздвајања битних, примарних ствари које данас требају за реалан живот, да људи остану овдје и да виде своју будућност, а оно што је надмудривање дугорочно да оставимо за неко друго вријеме и неке друге расправе”, поручио је Човић. Најавио је да ће у наредних десет дана бити одржан још један састанак са СДА, али и са другим политичким опцијама.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img