Probijanje rokova vodi u novu krizu sa pasošima

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH dala je 3. marta francuskoj kompaniji Džemalto pisanu garanciju kojom je propisan rok u kome će biti raspisan novi tender za izbor firme koja će štampati pasoške knjižice, ali to nije ispoštovala.

Navedeno je to u pismu koje je “Džemalto” poslao Savjetu ministara BiH i direktoru IDDEEA Arifu Naniću i koje je u posjedu “Glasa Srpske”.

- Reklama -

“Džemalto” se žalio na tender kojim je IDDEEA tražila firmu koja će isporučivati pasoške knjižice tokom jedne godine, ali je poslije nagodbe sa vlastima u Sarajevu i IDDEEA povukla žalbu i odustala od tendera, poslije čega je izabrana njemačka firma “Milbauer”. Jednogodišnja nabavka pasoških knjižica ugovorena je u posljednji čas kako ne bi došlo do potpune blokade u izdavanju pasoša. Tada je odlučeno da bude raspisan novi tender za izbor dobavljača sa kojim bi ugovor bio potpisan na četiri godine.

– Nakon što su raniji tenderski postupci za nabavku pasoša obustavljeni isključivo zbog nezakonitosti i propusta u IDDEEA, 22. februara objavljen je poziv za pregovarački postupak na koji je “Džemalto” ponovo uložio žalbu jer nije bio zakonito raspisan. Nakon sastanaka sa ministrima u Savjetu ministara “Džemalto” je pristao da povuče žalbu, uz pisane garancije IDDEEA od 3. marta. IDDEEA je preuzela obavezu da će novi postupak raspisati 30 dana nakon potpisivanja ugovora. Ugovor je potpisan 20. marta, što znači da je obaveza bila da tender bude raspisan do 20. aprila, a tender još nije raspisan – navodi “Džemalto”.

Francuska kompanija upozorava da kašnjenje favorizuje sadašnjeg dobavljača jer nijedna firma neće moći u kratkom roku da isporuči visoko bezbjednosne pasoše.

– Do okončanja važećeg ugovora ostalo je oko devet mjeseci. U tom periodu je skoro nemoguće sprovesti postupak i otpočeti izdavanje pasoša jer su rokovi kraći nego prošle godine kada je došlo do problema. Ove rokove je nemoguće dostići za sve izuzev za postojećeg dobavljača. Shodno preuzetim obavezama, molimo da se hitno pokrene postupak javne nabavke pasoša – piše u pismu “Džemalta”, u kojem ističu da su svjedoci da građani dugo čekaju pasoše, ali da i pored toga institucije BiH ne počinju novi postupak.

“Glas Srpske” objavio je da “Džemalto” priprema tužbu protiv IDDEEA jer tender nije raspisan. Izvor blizak IDDEEA rekao je da je “Džemaltu”, osim roka za raspisivanje tendera, obećano i da će dobiti posao dobavljača pasoških knjižica.

IDDEEA je nedavno saopštila da je izdavanje putnih isprava otežano jer “Milbauer” ne ispunjava ugovorene obaveze i da će posegnuti za kaznenim mjerama definisanim ugovorom. Nanić i portparol IDDEEA Branimir Gojković juče nisu odgovarali na telefonske pozive.

Zaštita

“Džamalto” u pismu navodi da očekuje da će biti zadržan postojeći nivo zaštite, polikarbonatska stranica sa podacima sa fotografijom u boji u tijelu polikarbonata, a da će ostali tenderski zahtjevi biti definisani u skladu sa činjenicom da vrijeme ističe.

Naglašeno je da je “Džemalto” zainteresovan za tržište BiH zbog zahtijevanog izuzetno naprednog pasoša.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime