spot_img
spot_img

Пријети егзодус бх. радника у Аустрију

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Синдикалци и дио пословне заједнице у БиХ плаше се могућег егзодуса бх. радне снаге у Аустрију, а та земља већ је објавила која им занимања требају у наредној години.

Забринутост је утолико већа јер аустријска привреда вапи управо за оним кадровима који им, традиционално, долазе с наших простора.

Наиме, ради се о дефицитарним занимањима на основу Закона о запошљавању странаца, за радна мјеста на подручју цијеле Аустрије, као што су медицинске сестре/техничари, кувари, молери, ауто-механичари, стаклари, зидари, бравари, кровопокривачи, електротехничари итд.

На списку су и инжењери информационих технологија, тесари, лимари, љекари, заваривачи, грађевински столари, инсталатери и монтери цијеви, оптичари, стаклари, месари и други. Укупно, у питању је 66 занимања.

Егзодус је права ријеч за оно што нас очекује, сматра Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске, која истиче да ће наши радници и те како искористити понуду која стиже из Аустрије.

“Хоће искористити и то је оно на што смо упозоравали и прије ове ситуације изазване вирусом корона, али и током тог периода. Дакле, постоји страх, оног момента, када се отворе границе, да ће људи буквално да бјеже. Не више да иду, него да бјеже. То се стварно може назвати егзодусом радне снаге. Мислим да је то погубна чињеница”, навела је Врабичићева у изјави за “Независне новине”.

Према њеним ријечима, посебно је забрињавајуће када нека земља огласи потребу за радницима, којих овдје има квалитетних и вриједних.

“Они свима ваљају, само нашим послодавцима, нажалост, не ваљају. И само овдје нису плаћени онако како би требало да буде”, рекла је Врабичићева.

Међутим, Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, сматра да је ријеч о профилима радника којима су и овдје плате порасле. Он се не плаши да ће ти радници отићи.

“Неки су и прије одлазили, неки су остајали. Не очекујем никаква посебна дешавања. Та занимања су и прије била дефицитарна и код њих и код нас”, рекао је Тривић за “Независне новине”.

Његово мишљење не дијели Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, који сматра да ће радници свакако одлазити у Аустрију.

“Не да страхујемо, већ на то указујемо већ годину-двије. Чак мислим да тешко можемо и наћи рјешење, изузев за оне ствари за које се боримо, попут тога да се нашој привреди омогући јефтина енергија те смање доприноси и порези”, рекао је Васић за “Независне новине”. У појединим општинама, истиче, на сцени је већ епидемија одлазака. “То је озбиљан проблем”, навео је Васић, истичући да су за раднике са Балкана, поред Аустрије, заинтересоване и Њемачка, Швајцарска итд.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img