spot_img
spot_img

Приједлог нових цијена обуке за возаче узбуркао јавност

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

За полагање возачког испита Б категорије становницима БиХ би ускоро могле требати најмање двије просјечне плате или мањи кредит.

Предвиђа то нацрт нове одлуке о минималним цијенама часова обуке возача у БиХ, који је припремило Министарство транспорта и комуникација. По тој одлуци, све ауто-школе би убудуће требало да имају исту минималну цијену часа, умјесто да цијену, као сада, свака слободно одређује.

За Б категорију та цијена часа би била 30,5 КМ, по чему би само за практичну обуку кандидат требало да плати око 1.067 КМ, што је дупло више него што сада наплаћују неке ауто-школе у Српској. Цијена теоријског часа би била 7 марака, што је укупно 196 КМ по кандидату. Када се томе додају трошкови прве помоћи, полагања тестова и вожње, љекарског прегледа и издавање возачке дозволе, долази се до цифре од 1.630 КМ.

Скупље него у Словенији

По тим цијенама, тврде упућени, полагање возачког испита би убудуће било једнако скупо или чак скупље него у Словенији.

– У Словенији за обуку за Б категорију треба 750 до 770 евра, а њихова просјечна плата је, притом, нешто више од 1.000 евра. Код нас би убудуће за возачки требало око 800 евра, а наша просјечна плата је 440 евра. Дакле, то не може бити реално и мислим да није оправдано грађане изложити толиком трошку, посебно јер мислим да се ништа тиме неће добити. Оно што треба код нас мијењати нису цијене, већ треба потпуно преиспитати систем обуке и полагања возачких испита, те надзора над радом ауто-школа. Овако ћемо и даље имати лоше обучене возаче и систем који ће и даље имати све мањкавости које и сада има, а уједно добијате велики намет за грађане. Возачки ће себи мало ко моћи да приушти – упозорава директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић.

По његовим ријечима, не може се рачунати на то да ће се на овај начин обезбиједити квалитетнији рад ауто-школа, јер се зна да ни сада не постоје критеријуми за праћење квалитета њиховог рада.

Избор

У Асоцијацији ауто-школа БиХ, која је и тражила повећање цијена часова, првенствено да би основа за плаћање пореза свима била иста, сматрају, ипак, да се може направити и позитивна селекција оних који обучавају кандидате за вожњу. Када све школе буду имале исте минималне цијене обуке, кандидати ће инструктора, сматрају, бирати на основу стручности и квалитета рада, а не ниске цијене. Желе и да стану у крај нелојалној и илегалној конкуренцији.

– Ови који нуде обуку за мале паре и дају попусте заправо само продају папире и ту нема обуке, а то нико заиста не контролише. А треба имати у виду и да је плата инструктора сада по сату око 2,5 КМ, ријетко око три марке, што је недопустиво мало. Ни то нико не спомиње, као ни чињеницу да само гориво као трошак поскупљује, а гдје су још државне обавезе – каже члан Управног одбора Асоцијације Здравко Ивић.

По његовим ријечима, возачки испит и дозвола нису социјална категорија.

– Ако дијете може да носи телефон од 800 КМ, који изгуби за два дана, мислим да возачка дозвола коју користи читав живот није скупа – истиче он.

Без сагласности из Српске

Из Министарства транспорта и комуникација БиХ најавили су да ће ову одлуку на усвајање упутити Савјету министара БиХ, мада она није усаглашена са надлежним Заводом за образовање одраслих РС. Овај Завод је, наиме, дао негативно мишљење на овако припремљену одлуку, сматрајући да је у сукобу са Законом о конкуренцији у БиХ.

Да ли то може да заустави и њено усвајање, нико тачно није могао да нам потврди. Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ је прописано да се ова одлука доноси на приједлог овог министарства „усаглашен са органом надлежним за образовање“.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img