Prijedlog novih cijena obuke za vozače uzburkao javnost

Za polaganje vozačkog ispita B kategorije stanovnicima BiH bi uskoro mogle trebati najmanje dvije prosječne plate ili manji kredit.

Predviđa to nacrt nove odluke o minimalnim cijenama časova obuke vozača u BiH, koji je pripremilo Ministarstvo transporta i komunikacija. Po toj odluci, sve auto-škole bi ubuduće trebalo da imaju istu minimalnu cijenu časa, umjesto da cijenu, kao sada, svaka slobodno određuje.

- Reklama -

Za B kategoriju ta cijena časa bi bila 30,5 KM, po čemu bi samo za praktičnu obuku kandidat trebalo da plati oko 1.067 KM, što je duplo više nego što sada naplaćuju neke auto-škole u Srpskoj. Cijena teorijskog časa bi bila 7 maraka, što je ukupno 196 KM po kandidatu. Kada se tome dodaju troškovi prve pomoći, polaganja testova i vožnje, ljekarskog pregleda i izdavanje vozačke dozvole, dolazi se do cifre od 1.630 KM.

Skuplje nego u Sloveniji

Po tim cijenama, tvrde upućeni, polaganje vozačkog ispita bi ubuduće bilo jednako skupo ili čak skuplje nego u Sloveniji.

– U Sloveniji za obuku za B kategoriju treba 750 do 770 evra, a njihova prosječna plata je, pritom, nešto više od 1.000 evra. Kod nas bi ubuduće za vozački trebalo oko 800 evra, a naša prosječna plata je 440 evra. Dakle, to ne može biti realno i mislim da nije opravdano građane izložiti tolikom trošku, posebno jer mislim da se ništa time neće dobiti. Ono što treba kod nas mijenjati nisu cijene, već treba potpuno preispitati sistem obuke i polaganja vozačkih ispita, te nadzora nad radom auto-škola. Ovako ćemo i dalje imati loše obučene vozače i sistem koji će i dalje imati sve manjkavosti koje i sada ima, a ujedno dobijate veliki namet za građane. Vozački će sebi malo ko moći da priušti – upozorava direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović.

Po njegovim riječima, ne može se računati na to da će se na ovaj način obezbijediti kvalitetniji rad auto-škola, jer se zna da ni sada ne postoje kriterijumi za praćenje kvaliteta njihovog rada.

Izbor

U Asocijaciji auto-škola BiH, koja je i tražila povećanje cijena časova, prvenstveno da bi osnova za plaćanje poreza svima bila ista, smatraju, ipak, da se može napraviti i pozitivna selekcija onih koji obučavaju kandidate za vožnju. Kada sve škole budu imale iste minimalne cijene obuke, kandidati će instruktora, smatraju, birati na osnovu stručnosti i kvaliteta rada, a ne niske cijene. Žele i da stanu u kraj nelojalnoj i ilegalnoj konkurenciji.

– Ovi koji nude obuku za male pare i daju popuste zapravo samo prodaju papire i tu nema obuke, a to niko zaista ne kontroliše. A treba imati u vidu i da je plata instruktora sada po satu oko 2,5 KM, rijetko oko tri marke, što je nedopustivo malo. Ni to niko ne spominje, kao ni činjenicu da samo gorivo kao trošak poskupljuje, a gdje su još državne obaveze – kaže član Upravnog odbora Asocijacije Zdravko Ivić.

Po njegovim riječima, vozački ispit i dozvola nisu socijalna kategorija.

– Ako dijete može da nosi telefon od 800 KM, koji izgubi za dva dana, mislim da vozačka dozvola koju koristi čitav život nije skupa – ističe on.

Bez saglasnosti iz Srpske

Iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH najavili su da će ovu odluku na usvajanje uputiti Savjetu ministara BiH, mada ona nije usaglašena sa nadležnim Zavodom za obrazovanje odraslih RS. Ovaj Zavod je, naime, dao negativno mišljenje na ovako pripremljenu odluku, smatrajući da je u sukobu sa Zakonom o konkurenciji u BiH.

Da li to može da zaustavi i njeno usvajanje, niko tačno nije mogao da nam potvrdi. Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH je propisano da se ova odluka donosi na prijedlog ovog ministarstva „usaglašen sa organom nadležnim za obrazovanje“.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

1 komentar

  1. Pa normalno kad nam je sve skuplje negi u eu moze i to. Pitanje je koliko drzavne kabadahije imaju od toga osim pdva koji iznosi oko 300 km

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime