Pri kraju pripreme za nesmetano održavanje lokalnih izbora

U gradu Banjaluka i opštinama Laktaši, Srbac, Kneževo i Kupres privode se kraju pripreme za nesmetano održavanje predstojećih lokalnih izbora, potvrđeno je Srni u izbornim komisijama ovih lokalnih zajednica.

Predsjednik Gradske izborne komisije Banjaluka Nada Batinar rekla je da u ovom gradu pravo glasa ima 192.193 birača, od kojih je 186.521 redovan birač koji će biračko pravo moći da ostvari na 266 redovnih biračkih mjesta.

- Reklama -

Ona je navela da će na tri biračka mjesta moći glasati birači u odsustvu za svoju opštinu iz 1991. godine, kao i lica koja se na dan izbora zateknu u Banjaluci i registrovala su se za glasanje posredstvom pošte, a kojih je 3.009.

“Formirali smo i u propisanoj proceduri obavili obuku za 269 biračkih odbora, 24 mobilna tima koji će doći na kućne adrese ili u ustanove kolektivnog smještaja i opslužiti biračkim pravom 1.084 lica, od kojih 1.038 glasa za Banjaluku, a ostali za druge opštine”, rekla je Batinar.

Ona je dodala da će danas biti završena procedura imenovanja deset posebnih mobilnih timova koji će biti zaduženi za ostvarivanje biračkog prava lica pozitivnih na virus korona i lica u izolaciji.

U Laktašima pravo glasa ima oko 33.000 lica koji će glasati na 51 redovnom biračkom mjestu, a predsjednik Opštinske izborne komisije Gordana Nišić rekla je da će biti angažovana i četiri mobilna tima.

“Upravo završavamo akreditaciju za posmatrače i pozivam političke subjekte da ih preuzmu”, rekla je Nišićeva.

Ona je dodala da čekaju konkretnije instrukcije Centralne izborne komisije BiH kada je riječ o načinu glasanja lica koja su pozitivna na virus korona ili su u izolaciji.

“Za sada je instrukcija da nas ta lica pozivaju i mejlom ili poštom dostavljaju zdravstveni dokaz da su kovid pozitivni ili rješenja o izolaciji, a na osnovu tog broja ljudi formiraćemo poseban mobilni tim koji će ići do njih. Preporuka je da bude i neko od zdravstvenih radnika”, istakla je Nišićeva.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Srbac Duško Mitrić rekao je da je u ovoj lokalnoj zajednici registrovano 17.681 birač, od kojih 16.679 glasa na 31 redovnom biračkom mjestu.

“Posredstvom pošte glasa 900 birača, 101 posredstvom mobilnog tima i jedno glasa lično”, naveo je Mitrić.

On je dodao da su formirana tri mobilna tima, kao i poseban mobilni tim za lica pozitivna na virus korona, a koji će imati i posebnu opremu – kombinezone, vizire, zaštne maske i ostalo.

U Kneževu pravo glasa ima 9.257 birača koji će, prema riječima predsjednika Opštinske izborne komisije Bude Dukića, moći da glasaju na 22 redovna biračka mjesta, ali i posredstvom dva mobilna tima, te posebnog mobilnog tima za kovid pozitivna i lica u izolaciji.

“Pravo da glasaju imaju svi koji se prijave 72 časa prije izbora, a novom instrukcijom i do 15. novembra u 9.00 časova, a imaju rješenje o izolaciji. Poseban mobilni tim smo napravili od radnika Doma zdravlja, koji će uzimati glasačke listiće sa biračkih mjesta gdje su ta lica prijavljena i odlaziti do njih da glasaju, a potom pakovati listiće u koverte i vreće i to se šalje za Sarajevo”, rekao je Dukić.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Kupres Drago Čolić rekao je da je u ovoj maloj lokalnoj zajednici registrovano oko 350 birača koji će moći da glasaju na jednom redovnom biračkom mjestu.

“Imamo kovid mobilni tim, ali do sada u ovoj opštini nismo imali pozitivnih na virus korona i nadam se da će tako i ostati”, rekao je Čolić.

Dostavu glasačkih listića u lokalnim izbornim komisijama očekuju sutra, a biće čuvani u skladu sa zakonom i uz prisustvo pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U nedjelju, 15. novembra, u BiH će biti održani lokalni izbori.

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime