spot_img
spot_img

При крају припреме за несметано одржавање локалних избора

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У граду Бањалука и општинама Лакташи, Србац, Кнежево и Купрес приводе се крају припреме за несметано одржавање предстојећих локалних избора, потврђено је Срни у изборним комисијама ових локалних заједница.

Предсједник Градске изборне комисије Бањалука Нада Батинар рекла је да у овом граду право гласа има 192.193 бирача, од којих је 186.521 редован бирач који ће бирачко право моћи да оствари на 266 редовних бирачких мјеста.

Она је навела да ће на три бирачка мјеста моћи гласати бирачи у одсуству за своју општину из 1991. године, као и лица која се на дан избора затекну у Бањалуци и регистровала су се за гласање посредством поште, а којих је 3.009.

“Формирали смо и у прописаној процедури обавили обуку за 269 бирачких одбора, 24 мобилна тима који ће доћи на кућне адресе или у установе колективног смјештаја и опслужити бирачким правом 1.084 лица, од којих 1.038 гласа за Бањалуку, а остали за друге општине”, рекла је Батинар.

Она је додала да ће данас бити завршена процедура именовања десет посебних мобилних тимова који ће бити задужени за остваривање бирачког права лица позитивних на вирус корона и лица у изолацији.

У Лакташима право гласа има око 33.000 лица који ће гласати на 51 редовном бирачком мјесту, а предсједник Општинске изборне комисије Гордана Нишић рекла је да ће бити ангажована и четири мобилна тима.

“Управо завршавамо акредитацију за посматраче и позивам политичке субјекте да их преузму”, рекла је Нишићева.

Она је додала да чекају конкретније инструкције Централне изборне комисије БиХ када је ријеч о начину гласања лица која су позитивна на вирус корона или су у изолацији.

“За сада је инструкција да нас та лица позивају и мејлом или поштом достављају здравствени доказ да су ковид позитивни или рјешења о изолацији, а на основу тог броја људи формираћемо посебан мобилни тим који ће ићи до њих. Препорука је да буде и неко од здравствених радника”, истакла је Нишићева.

Предсједник Општинске изборне комисије Србац Душко Митрић рекао је да је у овој локалној заједници регистровано 17.681 бирач, од којих 16.679 гласа на 31 редовном бирачком мјесту.

“Посредством поште гласа 900 бирача, 101 посредством мобилног тима и једно гласа лично”, навео је Митрић.

Он је додао да су формирана три мобилна тима, као и посебан мобилни тим за лица позитивна на вирус корона, а који ће имати и посебну опрему – комбинезоне, визире, заштне маске и остало.

У Кнежеву право гласа има 9.257 бирача који ће, према ријечима предсједника Општинске изборне комисије Буде Дукића, моћи да гласају на 22 редовна бирачка мјеста, али и посредством два мобилна тима, те посебног мобилног тима за ковид позитивна и лица у изолацији.

“Право да гласају имају сви који се пријаве 72 часа прије избора, а новом инструкцијом и до 15. новембра у 9.00 часова, а имају рјешење о изолацији. Посебан мобилни тим смо направили од радника Дома здравља, који ће узимати гласачке листиће са бирачких мјеста гдје су та лица пријављена и одлазити до њих да гласају, а потом паковати листиће у коверте и вреће и то се шаље за Сарајево”, рекао је Дукић.

Предсједник Општинске изборне комисије Купрес Драго Чолић рекао је да је у овој малој локалној заједници регистровано око 350 бирача који ће моћи да гласају на једном редовном бирачком мјесту.

“Имамо ковид мобилни тим, али до сада у овој општини нисмо имали позитивних на вирус корона и надам се да ће тако и остати”, рекао је Чолић.

Доставу гласачких листића у локалним изборним комисијама очекују сутра, а биће чувани у складу са законом и уз присуство припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

У недјељу, 15. новембра, у БиХ ће бити одржани локални избори.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img