spot_img
spot_img

Превозници огорчени стањем на граничним прелазима у БиХ, без тоалета и воде за пиће

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Превозници упозоравају на, како кажу, катастрофално стање на добром дијелу бх. граничних прелаза па су тако возачи принуђени да дане, док чекају неопходне процедуре, проводе без тоалета и воде за пиће, тако да се сналазе на разне начине.

Какви су ови прелази, најбоље илуструје податак из Преднацрта програма рада Граничне полиције БиХ за 2022. годину, гдје је наведено да само 24 одсто граничних прелаза у БиХ задовољава стандарде и услове изградње и опремања у складу са Правилником о стандардима и условима изграђености и опремљености граничних прелаза.

“Неадекватно стање инфраструктуре (опрема и објекти) у погледу испуњавања минималних стандарда изграђености и опремања граничних прелаза утичу на отежано извршавање послова граничних провјера (непостојање одговарајућих саобраћајница и саобраћајне сигнализације, контролних кабина, просторија за задржавање, просторија за детаљне граничне провјере итд.)”, наводи се у поменутом преднацрту.

Да је стање на граничним прелазима такво да подсјећају на камено доба, оцјењује Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС.

“Фреквентни гранични прелази, као што су Рача, Градишка, Изачић и Шамац, у најлошијем су, катастрофалном стању. Ако узмете само у обзир да на граничним прелазима нема питке воде те да не раде мокри чворови, све је јасно”, рекао је Грбић у изјави за “Независне новине”.

Он подсјећа да су огромна средства уложена у новоизграђене објекте за гранични прелаз у Градишци, али, ту је, како тврди, тренутно такво сметљиште као да сте, како каже, дошли на депонију у Рамићима.

“Ви у земљи ЕУ уђете у фабрику, брзо завршите утовар, дођете на капију фирме и у коверти вас чекају комплетни документи до границе БиХ. Кад дођете на наше граничне прелазе, односно царинске терминале, тад тек настају муке – чекате један, два или три дана, и то у условима који су више него катастрофални. Ових дана смо свједоци које су то биле паклене врућине. А немате тоалет. Извињавам се, али ја морам да кажем – возачи су принуђени да врше физиолошке потребе иза шлепа”, каже Грбић.

Рецимо, како је додао, на Рачи постоји бунар гдје се вода црпи из земље, а када отворите врата, видјећете, тврди, угинуле мишеве.

“Иза хангара за преглед робе не можете прићи него у рибарским чизмама од посљедица физиолошких потреба које су возачи морали ту да изврше”, тврди Грбић.

Превозници су на ову проблематику, како кажу, низ пута указали институцијама, укључујући и Управу за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Да је ситуација далеко од идеалне, може се закључити и из одговора које су “Независне новине” јуче добиле из УИО БиХ.

Рецимо, подсјећају да је изграђен нови гранични прелаз Градишка, који, тврде, испуњава све услове прописане Правилником о стандардима и условима изграђености и опремљености граничних прелаза, али још није у функцији јер се чека изградња моста.

Осим тога, када су, рецимо, у питању гранични прелази за међународни цестовни саобраћај путника између БиХ и Хрватске, ту спадају Костајница – Хрватска Костајница, Нови Град – Двор, Рипач – Ужљебић, Присика – Аржано, Ораховље – Орах, Црвени Грм – Мали Пролог, Звирићи – Пруд, Дољани – Метковић и Требимља – Чепикуће.

“Међународни гранични прелази Костајница, Нови Град и Ужљебић испуњавају минималне услове за рад, док остали гранични прелази немају ни минимум услова прописаних Правилником”, признају из УИО БиХ.

Проблеми су евидентни и када говоримо о сталним граничним прелазима за погранични саобраћај између БиХ и Хрватске, којих је укупно 20.

“Инфраструктура на граничним прелазима за погранични саобраћај не испуњава услове из Правилника. Проблеми су неријешени имовинско-правни односи, необезбијеђеност напајања електричном енергијом те лоша саобраћајна инфраструктура. Смјештај упосленика је у контејнерима који су у лошем стању и неусловни су”, истичу из УИО БиХ.

На граници са Црном Гором БиХ има пет граничних прелаза за међународни цестовни, робни и путнички саобраћај.

“Гранични прелази Делеуша, Клобук и Зупци испуњавају услове из горенаведног правилника, остали гранични прелази немају ни минимум предвиђен овим правилником”, кажу из УИО БиХ за “Независне новине”.

Када су у питању гранични прелази између БиХ и Србије, ситуација је такође шаролика – неки испуњавају услове предвиђене Правилником, док остали гранични прелази не испуњавају ни минимум услова.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img