Pretresi i u Brčkom: Uhapšeno 11 pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske i MUP-a Posavskog kantona od jutros provode akciju kodnog naziva “Brend”, potvrđeno je za Faktor iz SIPA-e.

U dosadašnjem toku akcije uhapšeno je 11 osoba, uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje, a koje se sumnjiče za krivična djela primanje dara ili drugih oblika koristi, te zloupotreba službenog pložaja ili ovlaštenja.

“U toku su pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata, službenih prostorija Uprave za indirektno oporezivanje BiH i pokretnih stvari koje koristi 11 osumnjičenih službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH na ukupno 22 lokacije”, potvrdio je za Faktor.ba portparol SIPA-e Luka Miladinović.

- Reklama -

Pretresi se obavljaju na području Banje Luke, Novog Travnika, Orašja, Bužima, Brčkog, Bosanskog Broda, Odžaka, te graničnih prijelaza Orašje, Bosanska Gradiška i Bosanski Šamac.

Akcija se provodi pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbama Suda BiH.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su u saradnji sa drugim osobama, a kao službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi tražili i uzimali novac od osoba koja vrše uvoz roba iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, a za što su im osumnjičeni osiguravali nesmetan uvoz roba u BiH bez propisane carinske kontrole i stvarnog carinjenja roba.

“Na ovaj način, ostvarivali su nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu, odnosno svim građanima BiH. Uhapšeni će biti privedeni postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu”, saopštili su iz državnog Tužilaštva.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime