Prepisivanje odlazi u prošlost, stižu lovci na plagijate - nula49.com
spot_img
spot_img

Prepisivanje odlazi u prošlost, stižu lovci na plagijate

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Većina javnih univerziteta u BiH uskoro će nabaviti „lovce na plagijate“ i na taj način će biti zaustavljeno prepisivanje i plagiranje seminarskih, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova.

Predstavnici univerziteta kažu za „Avaz“ da će ovi kompjuterski programi dodatno pojačati provjeru naučnih radova.

Prorektor za umjetnost, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu, Zijad Mehić rekao je za Avaz da ova ustanova još nema softver pomoću kojeg će biti provjereni stručni radovi kako bi profesori bili sigurni da nisu plagijat.

– Takav program još ne postoji na našem univerzitetu, ali bi on uskoro trebao biti nabavljen. Planirano je da kupimo taj softver. Do sada nije bilo plagijata, ali svakako kontrola treba biti snažnija – istakao je Mehić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci, Milan Mataruga, istakao je da je u toku izrada novog kodeksa profesionalne etike koji će mnogo preciznije definisati šta je plagijat i procedure protiv onih koji za njim posegnu, piše Avaz.

– Koristimo i druge mehanizme koji predstavljaju rampu za plagijatore, poput uvida fakultetskih i univerzitetskih tijela u radove. Ipak, na fakultetima očekuju da će tek nabavkom softvera stati ukraj studentima koji se kite tuđim perjem. Realno je očekivati da će softver, koji će omogućiti proveru da li u stručnim radovima ima elemenata plagijata, biti obezbeđen u skorije vreme – istakao je Mataruga.

Provjere u Srbiji

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Radoslav Grujić, kaže da je obaveza profesora da prate jesu li radovi plagijati te da su i oni pokrenuli proceduru za nabavku softvera za proveru radova.

– U toku je proces javne nabavke i nadamo se da bismo do leta mogli imati taj softver. Do sada smo to utvrđivali pregledom radova, a kada bi nešto bilo sporno kod doktorskih ili magistarskih radova, nosili bismo ih u Srbiju ili na neki od privatnih fakulteta u BiH na proveru – rekao je Grujić.

Stroga provera u Mostaru

– Imamo strogu proveru plagijata unutar ureda za kvalitet nastave. Na Sveučilištu u Mostaru postignut je dogovor da svi fakulteti moraju da vode računa o svojim doktorandima i magistrantima, pa tako moraju da vode računa i o tome da li su njihovi radovi plagijati – rekla je za Avaz rektor mostarskog sveučilišta Ljerka Ostojić.

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img