spot_img
spot_img

Преминуо Радослав Брђанин

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Бивши шеф Кризног штаба Српске Аутономне Области Крајина Радослав Брђанин преминуо је на Универзитетском клиничком центру Републике Српске, потврђено је за “Независне” из ове установе.

Према ријечима Владе Ђајића, генералног директора УКЦ Републике Српске, пацијент је преминуо јутрос у 7.10.

Пацијент је, подсјећају из УКЦ РС, од суботе, 3. септембра, био хоспитализован у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а Републике Српске, гдје је, како је саопштено, примљен у веома запуштеном здравственом стању са елементима тешке исцрпљености организма, повишеним упалним параметрима који су упућивали на сепсу.

“Након вишедневне хоспитализације и лијечења љекарског конзилијума у саставу интензивиста, гастроентеролога, абдоминалног хирурга, онколога и радиолога и свих напора медицинског особља да му спасу живот, пацијент је преминуо”, навели су из УКЦ РС.

Брђанин је осуђен на 30 година у Хашком трибуналу, а након 23 године проведене у затвору стигао је у Бањалуку због тешког здравственог стања.

Брђанину је, подсјетимо, у неколико наврата предсједник суда Кармел Ађијус одбио захтјеве за пуштање на пријевремену слободу иако је Брђанин формално испунио услове.

Након пресуде Хашког трибунала Брђанин је казну служио у Данској, одакле је пребачен у притвор Хашког механизма за међународне кривичне судове из затвора у Данској 14. септембра прошле године.

Разлог за његово пребацивање је био тај што је Данска обавијестила суд у Хагу да је према свим њиховим законима Брђанин испунио услове да га пусте на слободу и да више немају право да га држе у затвору. Тада су поручили да он више у Данској не може да издржава казну јер би тиме прекршили његова људска права.

Он је у Шевенингену требало да остане све док управа Механизма за кривичне судове у Хагу не направи споразум са неком другом земљом у коју ће бити пребачен на издржавање остатка казне или да га пусте на слободу.

Брђанин је први министар грађевинарства, саобраћаја и комуналних дјелатности Републике Српске и потпредсједник Владе Републике Српске.

По увођењу вишепартијског политичког система постао је члан СДС-а. Изабран је 1991. за потпредсједника Скупштине заједница општине САО Крајине, а исте године изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Након рата, Брђанин је био предсједник Народне странке Републике Српске све до његовог хапшења у јулу 1999. године и одвођења у Хаг под оптужбом да је одговоран за злочине у Крајини.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img