Преминуо дјечак с култне фотографије збијега са Козаре из Другог свјетског рата - nula49.com
spot_img
spot_img

Преминуо дјечак с култне фотографије збијега са Козаре из Другог свјетског рата

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

​Бранко Тепић, дјечак којег на култној фотографији Жоржа Скригина из периода Другог свјетског рата у торби на леђима носи мајка Милица Тепић, преминуо је прекјуче, објављено је на службеној Фејсбук страници манастира Јасеновац.

“Мајка Кнежопољка” Жоржа Скригина једна је од најпознатијих и најпотреснијих ратних фотографија из Другог свјетског рата, а настала је 1944. године на Козари.

Млада жена, омотана шалом, замишљена, с прстима на уснама да ушуткају дјецу, носи двогодишњег дјечака у торби на леђима, а четверогодишњу дјевојчицу води за руку.

Мајка се звала Милица, а дјеца Бранко и Драгица из козарачког села Комленац. Мајка Милица преминула је 1949. године, а Бранкова сестра Драгица преминула је 1984. године, преноси Klix.ba.

Бранко Тепић живио је у селу Паукова, 30 километара од Сиска. Добио је име по оцу који је одмах на почетку устанка 1941. отишао у партизане и био у бригади славног др Младена Стојановића.

Фотографија познатог партизанског умјетника, сина руских емиграната, Жоржа Скригина, настала је у близини Кнежопоља, у Поткозарју, 1944. године.

Након рата вратили су се у своје село. Милица је 1949. године обољела од упале плућа и умрла, баш када је Бранко кренуо у први разред. Дјеца су тада отишла живјети код стрица у Босанску Дубицу.

Сестра се удала са 19 година и остала на селу, а Бранко је користио стипендију дјетета палог борца ​​и завршио основну, средњу и средњу школу. Био је наставник биологије и хемије у селу Мала Градишка, а потом је 20 година радио као управитељ пољопривредног погона Индустрије меса “Гавриловић”. Одатле је отишао у пензију.

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img