spot_img
spot_img

Преминула бака која је грлила лобању сина, симбол ужаса рата у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Бака Добрина Продановић, несрећна жена из Сребренице, чија слика са синовљевом лобањом постала симбол свег ужаса рата у БиХ, преминула је јуче, саопштила је Борачка организација Општине Братунац. Она ће бити сахрањена данас у 13 сати на породичном гробљу у Факовићима.

Добрина је 1993. године застала пред земним остацима свог страдалог сина, тачније, пред његовом лобањом, пршљеном, три ребра и лијевом лопатицом. Одмах је препознала по навлаци за зубе да је то њен Живан, момак који је убијен са 24 године. Обгрлила је лобању и закукала.

“Препознала сам мог Живана по навлаци за зубе, узела сам његову лобању у шаке и цвилила све док глас нисам изгубила, а очи ми побијелиле. Пресудили су ми тог дана, ја сам у гробу већ 23 године”, рекла је Добрина у изјави за медије 2016. године.

Живан је страдао у селу Ратковићи код Сребренице, пошто су припадници армије БиХ упали, палиле куће и убијали људе…

Село, у ком је прије рата живјело 338 Срба је опустело, а мајка није могла да смогне снаге да се врати на огњиште гдје је одгајала сина. До своје смрти живјела је код Братунца.

“Душа ме страшно боли. Могла сам умријети у селу, кућа спаљена, нема ми дјетета… Преклињала сам да ме склоне одатле, нисам могла то да издржим. Тугујем, сама сам. Плачем и само плачем, очи ми се нису још осушиле. Извадили су ми срце из груди, живим без срца, без мог Живана, не знам ни како сам жива”, говорила је кроз плач.

 

 

 

(telegraf.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img