Premijera filma o Radovanu Karadžiću 11. aprila u Beogradu

Dokumentarni film režisera Dragana Elčića pod naslovom “Radovan-Povik iza zidova tamnice” koji predstavlja ekskluzivnu priču o prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće 11. aprila premijerno prikazan u Beogradu.

Film je lična ispovijest iza zidova tamnice u trenucima presude na 40 godina zatvora, ali i priča o Karadžićevom skrivanju, načinu hapšenja i njegovom izručenju Haškom tribunalu.

- Reklama -

Elčić je Srni izjavio da je najvažnije što je osnova za dokumentarni film, u trajanju od 90 minuta, nastala iz pera prvog predsjednika Republike Srpske.

Producent filma Branislav Okuka naveo je da je riječ o dugometražnom dokumentarnom filmu čiji je cilj stvaranje vanvremenskog ostvarenja koje će ostati u nasljeđu budućim naraštajima kao dio srpske istorije i tradicije.

“Na ovaj način želimo da stavimo na pijadestal patriotizam i usmjerenost istinskim pravoslavnim vrijednostima jednog malog naroda, zarad njegovog očuvanja i integriteta”, rekao je Okuka Srni.

On poručuje da na tim temeljima treba da se nastavi dalje vođenje srpske politike, da se unutrašnjim destruktivnim političkim djelovanjem i ličnim interesima ne bi dovodio u pitanje opstanak srpskog naroda, koji je kroz istoriju pokazao da je brojno mali, ali veliki po hrabrosti, istrajnosti i istinskoj ljubavi prema otadžbini.

LJubivoje Tadić, koji u filmu glumi Radovana Karadžića, rekao je ranije da zna da će film o Karadžiću za mnoge biti kontroverzan, ali da je “lidera Republike Srpske glumio zbog ovog i onog svijeta”.

Film je rađen u produkciji Udruženja “Čast otadžbine” iz Beograda.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju podigao je 1995. godine optužnicu protiv Radovana Karadžića. Karadžić je bio u bjekstvu od 1996. godine do 21. jula 2008. godine kada je uhapšen u Srbiji.

Film “Radovan-Povik iza zidova tamnice” biće premijerno prikazan u Centru “Sava” 11. aprila, sa početkom u 20.30 časova.

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime