spot_img
spot_img

Премијер у Посавском кантону не зна етнички састав своје владе

spot_img
spot_img

Омбудсман за људска права БиХ потврдио је наводе да је у Влади Посавског кантона нарушена конститутивност народа, што према ријечима тамошњих представника Срба представља прву правну побједу дискриминисаних грађана.

Наиме, Српско грађанско удружење “Посавина” још у марту ове године обратило се Министарству за људска права и избјеглице БиХ са жалбом да је конститутивност народа у Влади Посавског кантона нарушена те тражило реакцију надлежних.

Надлежни ресор у Савјету министара се о том питању обратио Омбудсману за људска права БиХ који је након неколико мјесеци потврдио наводе Срба.

– Утврђено је да је дошло до дискриминације по основу етничке припадности, конкретно по основу етничке припадности подносилаца жалбе, због чињенице да конститутивни народи нису равноправно заступљени у саставу Владе Посавског кантона, односно да није формирана влада у складу са уставима ФБиХ и Посавског кантона – навео је омбудсман за људска права.

Током сагледавања ситуације заштитници права грађана тражили су информацију од саме Владе Посавског кантона, а са те адресе поручили су да уопште не посједују информације о етничком изјашњавању министара, али и додали да је извршно тијело именовано у складу са уставом Кантона на сједници Скупштине у фебруару ове године.

Због свих уочених пропуста Омбудсман за људска права издао је препоруке Скупштини и Влади Посавског кантона да отклоне утврђене повреде права те да без одлагања преузму мјере како би Влада Посавског кантона била успостављена у складу са уставним начелима.

Такође, додали су да би у року од два мјесеца од пријема њихових препорука, надлежни у Посавском кантону требало да обавијесте омбудсмана о реализацији издатих препорука.

– Поред јасног законског оквира који предвиђа састав кантоналне и свих осталих влада у складу са етничким саставом становништва, сам премијер Посавског кантона Ђуро Топић навео је да нема сазнања нити информације о етничком изјашњавању министара – рекао је “Гласу Српске” предсједник Српског грађанског удружења “Посавина” из Оџака Дамир Иветић.

Нагласио је да је хипотетички Топић као мандатар кривично одговоран за све пропусте јер није сачинио владу у складу са уставима у БиХ.

– Према ономе што је он рекао може се десити да су сви министри из реда осталих чиме су угрожена права свих конститутивних народа у Посавском кантону. То представља опасан преседан, јер се владе формирају искључиво на основу компетентности и по националном кључу, како и стоји у свим уставима у БиХ – поручио је Иветић.

Нагласио је да су препоруке Омбудсмана за људска права прва правна побједа свих народа у Посавском кантону који су формирањем владе дискриминисани.

– Преузимаћемо даље кораке, мјере и радње како бисмо доказали кривичну одговорност појединаца, јер се све своди на подривање Дејтонског мировног споразума, Устава у БиХ и злоупотреба положаја и овлаштења – закључио је Иветић.

Топић није одговарао на позиве “Гласа Српске” тако да нисмо успјели сазнати да ли су предузели неке мјере о питању препорука Омбудсмана за људска права.

Борба за егзистенцију

Из Српског грађанског удружења “Посавина” у више наврата навели су да српски повратници у Посавском кантону у ФБиХ живе на ивици егзистенције – без воде и струје, али и права на српски језик и на рад.

– Српски народ у ФБиХ бори се за егзистенцију и опстанак, јер у 21. вијеку немамо право на рад, на изучавање матерњег језика, право на воду, струју и остале основне потребе – казао је раније Иветић.

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img