Preletači predvode ovogodišnje izborne liste

Većina preletača iz aktuelnog saziva Narodne skupštine RS obezbjedila je odlične pozicije na izbornim listama za ovogodišnje opšte izbore!

Od 11 poslanika, koliko ih je mandat počelo u jednoj a završilo u drugoj stranci, samo dva se neće okušati i u oktobru ove godine. Riječ je o Iliji Stevančeviću i Zoranu Pologošu, koji se po isteku aktuelnih mandata ne namjeravaju vratiti u skupštinske klupe.

- Reklama -

Sa druge strane, Vojin Mitrović je nosilac liste SNSD-a u drugoj izbornoj jedinici za bh. Parlament, a Nenad Stevandić prvi na kompenzacionoj listi najveće stranke u Srpskoj, takođe za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Na prvom mjestu liste Ujedinjene Srpske za NSRS u izbornoj jedinici dva nalazi se Slavko Dunjić, dok Zlatko Maksimović prevodi listu Uspješne Srpske za NSRS u izbornoj jedinici šest. Simuna Žakula nalazi se na prvom mjestu NDP-ove liste za republički Parlament u izbornoj jedinici pet, dok su na trećem mjestu Adam Šukalo, na PDP-ovoj listi za bh. Parlament u izbornoj jedinici jedan i Darko Banjac, na DNS-ovoj listi za NSRS u izbornoj jedinici jedan.

Neda Petrić je na drugom mjestu DNS-ove liste za NSRS u izbornoj jedinci šest, dok se Nedeljko Milaković nalazi na sedmom mjestu SDS-ove liste, takođe za republički Parlament. Imajući u vidu da je Milaković Socijalističku partiju napustio u “posljednjem trenutku”, kada su se liste već uveliko formirale i predavale Centralnoj izbornoj komisiji BiH, može se reći da njegovo sedmo mjesto ne kaska mnogo nad pozicijama drugih kolega koji su svoj put potražili mimo stranaka na čijim listama su obezbjedili mandate.

Podsjećamo, neka napuštanja stranaka i prelazak u “samostalne strijelce” ili druge partije su izazvale tektonske poremećaje na političkoj sceni Srpske, dok su drugi prolazili gotovo pa potpuno nezapaženo. Među nezapaženijim su svakako prelazak Nede Petrić iz Šešeljevih radikala u DNS, a razlog za to jeste što je pomenuta poslanica ostala i dio vladajuće većine ali i istog, DNS-ovog, kluba. Mnogo pompe nije izazvao ni Zoran Pologoš, kada je napustio PDP i nastavio djelovanje u republičkom Parlamentu na papiru samostalno, ali podržavajući odluke vladajuće koalicije. Razlog za malo interesovanje je to što je, nakon ujednačenog broja vladajućih i opozicionara, nakon mnogobrojnih prelazaka, broj ruku na strani većine bio i više nego dovoljan pa je Pologoš bio samo “dodatna ruka u nizu”.

Samostalni poslanik Adam Šukalo, koji djeluje u PDP-ovom klubu, mandat je osvojio kao predsjednik Napredne Srpske. Na sredini mandata na čelo dolazi Goran Đorđić, ali Šukalov status i to da li je i dalje dio pomenute stranke mjesecima je bio nejasan, pa i kada se utvrdilo da nije više dio naprednjaka, ta vijest i nije bila previše interesantna. Glavni razlog jeste to što je ostao dio opozicije i napuštanje naprednjaka nije izmjenilo ništa u njegovim skupštinskim nastupima, naprotiv, oni su postali i “žešći”.

Interesantan je primjer poslanice Simune Žakule, koja je za godinu dana uspjela da napusti opoziciju, ali i da joj se vrati. Mandat je osvojila na SDS-ovoj listi te prve dvije i po godine glasala u skladu sa ostatkom kolega iz ove stranke, iako se nije isticala skupštinskim raspravama. Međutim, u maju prošle godine i to pred najuzbudljivije skupštinsko glasanje u aktuelnom sazivu, onom o prodaji Ljubije, Žakula je napustila SDS. Nakon godinu dana, ozvaničen je njen prelazak u Naprednu Srpsku, čime je ponovo postala dio Saveza za promjene (odnedanvo za pobjedu, prim. aut).

Najveću buru napravilo je napuštanje Ilije Stevančevića (PUPS, lista SDS-a) i Vojina Mitrovića (NDP), ali i Nenada Stevandića (SDS).

Prvi dvojac, kao glavni akteri tzv. “Afere dva papka”, umnogome su svojim prelaskom na stranu koalicije predvođene SNSD-om, na prvom skupštinskom zasjedanju, odredili formiranje vlasti u Srpskoj. Stevandićev prelazak je buru izazavao jer je on bio jedan od prvih visokih stranačkih funkcionera koji se odlučio na ovakav potez, ali i zbog teških riječi koje su pale između njega i bivših kolega. Za njim potom idu Slavko Dunjić i Darko Banjac, koji u Skupštini, zajedno sa DNS-ovim Duškom Ivićem, osnivaju poslanički klub SDS-K.

Napuštanje SDS-a kasnije je zaokružio Zlatko Maksimović, koji je u Skupštini djelovanje nastavio kao samostalni poslanik, ali je suštinski postao dio vladajuće koalicije.

Opozicija je uzvratila tek na samom kraju ovog saziva i to nakon posljednje sjednice Narodne skupštine, pa se tako Nedeljko Milaković, bivši poslanik Socijalističke partije, razmimoišao sa matičnom strankom i na ovogodišnjim izborima, koji će se održati 7. oktobra ove godine, nalazi se na listi SDS-a.

 

 

 

 

(srpskacafe.com/Ognjen Tešić)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime