spot_img
spot_img

Преко гране најчешће бјеже трговци, конобари и возачи

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Најновија анализа тржишта рада показала је да су ове године најтраженија занимања у БиХ управо она која су убједљиво најлошије плаћена.

Тако послодавци у овој држави тренутно највише траже раднике у производњи, возаче, конобаре, трговце, куваре, собарице, чија је мјесечна плата око 650 КМ.

Поражавајуће је да више од половине радника зарађује испод овог износа, а да би зарадили ову цркавицу многи морају да раде и викендима и празницима, те у изузетно лошим условима. За добар дио радничке класе велики проблем је и прековремени рад, који у реалном сектору често уопште није плаћен или је плаћен мизерно.

Ово је недвосмислен показатељ да из БиХ у бијели свијет одлазе они који својим зарадама поштено не могу ни да се наједу. Наиме, док они диринче за поменути износ, само трошак за прехрану једне четворочлане породице скочио је на 700 КМ.

С друге стране, у топ 10 најтраженијих занимања у БиХ ове године су се први пут нашли запослени у производњи, што у синдикатима такође објашњавају чињеницом да радници, без обзира на струку, све масовније одлазе у иностранство.

То потврђује и поменута анализа портала “посао.ба”, у којој је наведено да су у 2016. години послови у иностранству оглашени у пет одсто огласа на овом порталу. Годину касније, тај удио је износио 5,5, а у првом кварталу ове године чак дест одсто.

Из Савеза синдиката РС поручују да мале зараде и лоши услови рада тјерају људе да боље сутра траже под небом неке европске државе.

– Све док плате у производњи не буду око 500 евра, трајаће тренд одласка. С друге стране, људи у домаћем реалном сектору раде у изузетно тешким условима, а послодавци их често третирају као да су машине. По свему судећи, послодавци ће поменута занимња ускоро тражити свијећом – истиче потпредсједник овог савеза Тане Прулић.

Са портала „посао.ба“, саопштили су да се, генерално, може говорити о великим помијерањима на тржишту рада. Наглашавају да је недостатак обучене радне снаге, односно недостатак вјештина, све већи, што због неусклађеног образовног система, недостатка праксе, али и одласка људи у иностранство, због чега послодавци све теже долазе до потребног кадра.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img